Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst ett års fängelsekrävs för före detta chef

En chef för det då nyinrättade lönekontoret vid Outokumpu ställdes inför rätta för att genom avancerade manipulationer ha tillskansat sig 983 000 kronor.

Annons
I rätten. Förhandlingarna mot den före detta chefen vid Outokumpu ägde rum vid Falu tingsrätt.

Minst ett års fängelse yrkade åklagare Gun-Britt Ström i målet mot en före detta chef som har svindlat Outokumpu på 983 000 kronor.

Ansvarsyrkandet om grov trolöshet mot huvudman är uppfyllda i alla delar, sa åklagaren vid sin slutplädering vid Falu tingsrätt i går.

Den före detta chefen gjorde sig skyldig till missbruk av förtroendeställning redan vid tillträdet på en nyinrättad chefstjänst vid en ny funktion i koncernen.

Tillträdet till tjänsten ägde rum i oktober 2006. Chefsposten innebar långtgående befogenheter att sköta löpande rutiner och utarbeta nya system för löneutbetalningar inom koncernens svenska del.

Tillträdet till tjänsten ägde rum i oktober 2006. Chefsposten innebar långtgående befogenheter att sköta löpande rutiner och utarbeta nya system för löneutbetalningar inom koncernens svenska del.

Manipulationerna började genom ett billån på Outokumpus bekostnad för 150 000 kronor i oktober 2006.

Det innebar att åklagaren vid förhandlingarna flyttade fram starten för brottet jämfört med åtalet. Brottsligheten fortsatte sedan kontinuerligt till dess att chefen avskedades i juni 2009.

– Det är väldigt stora löner som chefen betalar ut till sig själv. Det handlar om avancerade manipulationer, inga misstag. Det här är ett medvetet förfarande. Man kan inte skylla på stress, tvärtom, det är fokuserat arbete där tid och energi lagts ned, sa Gun-Britt Ström.

Åklagaren ansåg att det finns flera obesvarade frågor: Vad har pengarna gått till? Några kända missbruk finns inte.

– Det måste finnas en förklaring. 983 000 kronor är stora belopp som måste inneburit en påtaglig höjning av familjens ekonomi och standard.

Straffvärdet är högt, enligt åklagaren: fängelse som inte får understiga ett år. Och hon ifrågasatte att den före detta chefen inte kom ihåg någonting från den här tiden.

Försvarsadvokaten Ingrid Lundekvam tog upp att minnesförlusten berodde på den stora stressen i arbetet och till den chock som uppstod när hennes klient avskedades.

Lundekvam hänvisade till läkare och psykolog att minnesförlust kan uppstå i sådana fall.

Advokaten uppgav att hennes klient accepterade den brottslighet som lagts denne till last, utom för billånet.

Ett vittne var emellertid inkallat gällande billånet, vice president Engblom, human resources, Outokumpu, vars namnteckning fanns på låneavtalet.

– Jag känner igen min namnteckning, men det är inte jag som har skrivit den. Under hela min yrkeskarriär har jag aldrig skrivit under en sån här handling om billån, sa han.

Lundekvam vädjade till rätten om villkorlig dom eftersom hennes klient tidigare var ostraffad och att denne efter en svår tid hade kommit tillbaka efter behandling hos psykolog. En utbildning till yrkesförare skulle hjälpa rehabiliteringen så att klienten skulle kunna börja betala skadeståndet. 

Både åklagare och försvar kritiserade den bristande interna kontrollen hos Outokumpu. Det framgick att den före detta chefen i sin chefsroll inte hade överordnade att rapportera till.

Den före detta chefens manipulationer började rullas upp när en anställd upptäckte konstiga löneutbetalningar.

Mer läsning

Annons