Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micael gör sin första samtidskonst

Till vardags är han professor i ekonomi vid Handelshögskolan, författare och föreläsare. Tack vare en inbjudan från Verkets chef Kenneth Linder gör Micael Dahlén premiär som konstnär när Avesta Art slår upp portarna i maj.

Annons
med digitala rötter . ”Vi är sammankopplade och påverkade av varandra på så många sätt genom sociala medier”, säger Micael Dahlén, som ställer ut tre annorlunda installationer på Avesta Art .Foto: Annika Fredrikson

Att få in nya, oväntade och gränsöverskridande inslag till sommarens konstutställning var anledningen till att Kenneth Linder tog kontakt med Micael Dahlén i fjol.

– Jag tittade på Babel på tv där Micael blev intervjuad. Tanken slog mig – vad som finns i den mannens huvud skulle kunna användas här på något sätt, säger Kenneth Linder.

– Hur skulle Micaels funderingar och idéer kunna gestaltas i samtidskonst? Jag tog kontakt med honom och fick ett positivt svar.

Micael Dahlén har inte sysslat med konst tidigare. Han var tjänstledig från sitt arbete på Handelshögskolan och blev glatt förvånad över förfrågningen från Avesta.

– Jag tänkte ”ja, precis en sån grej som jag hoppades skulle kunna hända under det här året!”. Något spännande som jag inte själv hade kunnat planera.

– Jag kände inte alls till Avesta Art och blev väldigt spänd på att komma hit. Jag hade svårt att tro att jag själv skulle vara konstnären. Jag är ju van vid att marknadsföra och paketera åt andra.

Första besöket i Verkets historiska och kulturella miljö imponerade stort. På vägen hem funderade Micael Dahlén på vad han skulle kunna bidra med. Han ville göra något som kopplade ihop Avesta Arts 20-årsjubileum, det gamla stålverket och framtiden.

– När jag kom fram till Stockholm hade jag tre galna idéer, säger han med ett leende.

Den första idén bygger på Micaels upplevelse av att vi lever i en tid när det blir allt svårare att hålla isär vem som är konstnären och vem som är betraktaren, på grund av internet.

– Vi är så uppkopplade jämt. Så jag undrar över hur Mona Lisa, kanske världens mest kända konstverk, skulle se ut i dag. Det ska vi ta reda på här med digitala kameror och medverkan från besökarna.

Även i Micaels andra projekt ska besökarna interagera med hans verk.

– Jag vill visa hur mycket energi vi slösar bort på negativa kommentarer.

Besökarna får läsa olika positiva och negativa kommentarer som fällts över en grupp personer. Samtidigt ska de lägga handen på en GSR-platta (galvanic skin response) som avläser induktion i huden och visar känslomässig reaktion.

– Vi tror att vi är mer motståndskraftiga mot negativa kommentarer än vad vi är. Även positiva ord påverkar oss mer än vi tror, säger Micael Dahlén.

Hans tredje projekt på Avesta Art blir uppseendeväckande. Det består av fällda delar av hans egen kropp.

– Människans celler byts ut och förnyas hela tiden. Vår halveringstid är fyra år. Jag vill visa en kopia av mitt gamla jag. Fast hur jag ska presentera detta är jag inte riktigt säker på ännu...

Chef på Verket.  Kenneth  Linder tog kontakt med Micael Dahlén efter att ha sett honom i litteraturprogrammet Babel. ”Vi vill gärna se oväntade och gränsöverskridande moment på Avesta Art”, säger han.
Annons