Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medling ska hjälpa brottsutsatta unga

Stöd för unga brottsoffer och möjlighet till samtal med gärningsmannen ska minska ungdomsbrottsligheten.

Annons
Erica Dahlin, ansvarig för Stödcentrum Södra Dalarna, en ny plats där unga brottsoffer ska ges möjlighet till samtal med gärningsmannen.

Ett gemensamt stödcentrum för Avesta och Hedemora ska hjälpa unga brottsoffer. Projektet ger även en chans till ett möte med gärningsmannen som ska vara till stöd för båda parter.

Under ett år ska Avesta och Hedemora tillsammans med polisen genomföra ett projekt för att hjälpa brottsoffer i åldrarna 12 till 21. Om gärningspersonen även är i den åldern kan en medlingsverksamhet också erbjudas där de båda parterna får träffas och samtala.

– Det betyder mycket för återhämtningen efter man har blivit utsatt för brott. Vi hjälper till genom rättsprocessen och ger även annat stöd. Till exempel vilka rättigheter man har och vilka skadestånd som finns, säger Erica Dahlin, som har tjänsten att arbeta praktiskt med projektet och är den som ger stöd och ordnar medlingar.

Det här är en service som kommunerna måste ha enligt lag och det har även funnits redan tidigare. Skillnaden nu är att allt samlas under Erica Dahlin som sitter växelvis på de båda polisstationerna i Avesta och Hedemora.

Medlingen mellan offer och förövare sker bara om båda sidor vill och är inte en del av rättsprocessen i sig.

Mätningar från Umeå universitet visar att återfallsfrekvensen bland förbrytare är mindre bland dem som har genomgått samtalen.

– Man möts i en medling där offret får ställa frågor och berätta hur det kändes. Gärningsmannen kan få förklara och be om ursäkt, säger Erica Dahlin.

Projektet, som startade i april, betalas det första året av Brottsofferfonden. Om det fungerar bra är tanken att kommunerna sedan ska ta över utgifterna.

– Åtminstone från tjänstemannahåll är det här något som vi vill fortsätta med. Lagen säger dessutom också att vi ska erbjuda detta.

Mer läsning

Annons