Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massutbildning för omsorgens anställda

– Det här är ett miljonregn över omsorgen, säger Wojciech Nedzewicz, ny ordförande i Omsorgsstyrelsen.

Annons
Kompetenshöjare. Omsorgens anställda ska få ett rejält kompetenslyft. Nerifrån och upp: Lena Hellström, Marita Andersson, Bo Eriksson, Ulla Irving, Carina Johansson, Wojciech Nedzewicz och Annika Strand är glada över att de fått det rekordstora bidraget.

– Vi har en lucka med kompetens som vi måste fylla efter att vi gick över till heltidsprojektet, säger Annika Strand, förvaltningschef på omsorgsförvaltningen.

Det är första gången som kommunen får 10,5 miljoner kronor i bidrag. De pengarna ska räcka till utbildning för 765 av totalt 825 anställda inom omsorgen. Den enda delen som inte ingår är familj och individ på socialtjänsten.

– Projektet kommer att löpa i 2,5 år, alla anställda kommer att få gå två dagars utbildning. Sedan kan det variera beroende på hur mycket kompetens som behövs, säger Lena Hellström, projektledare för 100 procent stolt och kompetent.

I februari startar projektet med en mobiliseringsfas.

– Då kommer vi att kartlägga alla 765 individers behov av utbildning, säger Lena Hellström.

I sommar drar utbildningsperioden i gång. Syftet är att öka tryggheten och stärka positionen för de anställda och personalen får mötas över gränserna och utbyta erfarenheter.

– Vi vet att en hel del måste förbättras med flexibiliteten, och att personalen ska våga gå i mellan de olika avdelningarna. Kort sagt vi ska arbeta med att ta bort rädslor hos personalen, säger Annika Strand.

Men det kommer även att bli ett utbyte mellan två länder, Italien och eventuellt Polen.

 – Det ingår i Europeiska socialfonden att man ska samarbeta med andra länder, vi kommer att besöka ett privat vårdhem på Sicilien, säger Marita Andersson.

Totalt kommer 20-30 personer att åka med på studieresan.

– Det här är ett sätt att vidga vyerna och det är en förutsättning för att utvecklas, säger Wojciech Nedzewizc.

Pengarna kommer med förbehåll. Hela tiden kommer ekonomen Bo Eriksson och projektledare Lena Hellström att rapportera till ESF-fonden hur arbetet fortlöper för att få grönt ljus.

– Det kommer vi att fixa, utan bidraget hade det inte varit möjligt med denna kompetenshöjning, säger Annika Strand.

Mer läsning

Annons