Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare kritisk till bärbranschen

I helgen besökte bulgariska bärplockare en Avestabos skog. Han ställer sig kritisk till att allemansrätten utnyttjas och att bulgarerna lurats hit med falska rykten.

Annons
Bärplockarna som kommit till Sverige och nu Avesta har haft svårt att tjäna pengar på årets bärskörd.

Sedan flera veckor tillbaka har skogar i Mellansverige besökts av hundratals bärplockare från bland annat Bulgarien. Många har tvingats bo i tältläger utan tillgång till toalett och dusch där bristen på mat har varit stor.

Även i Avesta har bärplockare synts till på flera platser i kommunen. I fredags kontaktades AT av en markägare som fått besök. Flera bilar hade parkerat på hans marker, och ute i skogarna arbetade de bulgariska bärplockarna för fullt.

Markägaren är kritisk till att allemansrätten utnyttjas kommersiellt.

– Lagen ger människor rätt till eget husbehovsplockande och viss direktförsäljning av egna plockade bär. Det tycker jag som skogsägare är helt okej. Den svenska modellen byggde ju tidigare på att lokalbefolkningen plockade bär och sålde till seriösa svenska uppköpare och bärföretag. Företag som nu orättvist får kritik. De behövs om vi ska kunna köpa bär och sylt i framtiden, säger han och fortsätter:

– Men jag är väldigt kritisk mot vad som nu utspelas framför våra ögon med oseriösa utländska aktörer och mellanhänder som använder vår allemansrätt på helt fel sätt. I dag kom fem hela bussar med bulgariska bärplockare. De parkerade mitt på vägen och hindrade annan verksamhet. Efter sig lämnade de rivna bärbuskar och sopor. Detta ingår inte i allemansrätten.

Det är inte bara ett eventuellt utnyttjande av allemansrätten som markägaren är negativ till.

– Den andra frågan handlar om människohandel och lurendrejeri. Jag blir illa till mods när jag hör att dessa fattiga bulgarer får fem kronor kilot för sina bär, men först efter att deras ”organisatör i Hofors” fått betalt för resor och uppehälle. Mellanhanden får över 20 kronor kilot!

När bärplockarna var på hans mark under helgen tog han chansen att prata med dem. Då berättade de att de innan resan dit lovades med en bra lön, bra mat, boende och chansen att åka hem när de ville.

– Men de kan inte ta sig hem, för arbetsgivaren har deras id-handlingar, pengar och transportmedel. Enligt bärplockarna jag senast pratade med, har det gått till så att en i Hofors boende ”arbetsgivare” tillsammans med sin bulgariska pappa åkt runt i Bulgarien och lovat fattiga människor, mat och bra betalt för att plocka bär i Sverige.

AT har sökt bärplockarnas arbetsgivare för en kommentar, men han har inte svarat.

Annons