Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria behöver en till operation i sommar

För sex år sedan gjorde kinesiska Maria en operation där hon fick 40 skruvar och två titanstag inopererade i ryggen. Nu har den ovanliga situationen inträffat att bägge stagen har gått av.

Annons
TACKSAM. Maria är den första handikappade flickan som går på den stora skolan i Kina med flera tusen elever. Tack vare den medicinska hjälp hon fått från svenskar, och genom sina besök i Sverige, har hon fått självförtroende och framtidstro. Nu hoppas att hon får hjälp till en ny operation så att hon kan börja söka ett arbete.

–De ska inte gå av, de där titanstagen, så det är maximal otur att det ska drabba ett kinesiskt barnhemsbarn, säger Birgitta.

Hon är en av de aktiva i Svensk-Kinesiska Barnhemsgruppen, som i många år hjälpt 21 barn som bor på barnhem i Kina.

Li WenJing, eller Maria som hon heter på engelska, är ett av barnen som Birgitta Svensson och Kerstin Janard följt sedan 1999.

Maria fick polio i benen som fyraåring, och lämnades då av sina föräldrar. Hon har bott på barnhem sedan dess.

Tre gånger har hon varit i Sverige för att få hjälp med sin svåra skolios och sina polioben.

När Birgitta och Kerstin lärde känna flickan var Marias rygg så krökt att hon hade andningsproblem och tvingades böja sig som en fällkniv för att kunna ta sig fram.

2006 fick Maria en operation på Universitetssjukhuset i Malmö. Hon fick drygt 40 skruvar och två titanstag inopererade.

– Maria var här i Sverige i tre månader. Hon har lärt sig engelska, och jag kan några ord och meningar på kinesiska, säger Birgitta.

Efter operationen blev Marias hälsa mycket bättre och hon kunde gå i skolan. Nu går hon sista året på en datautbildning och vill börja jobba så att hon kan lämna barnhemmet.

– Hon bor med gravt utvecklingsstörda kvinnor, det är inte så roligt och hon längtar därifrån, säger Birgitta.

I fjol hände det osannolika. Maria blev trött och fick ont i ryggen. Vid en röntgen i Kina såg läkarna att stagen i ryggen hade gått av.

– Det är en lätt operation, men landstinget är ingen välgörenhetsinrättning och måste ta betalt för varenda spruta. Operationen kostar 125 000 kronor, säger Birgitta.

Fonden som Maria fick pengar från vid förra operationen har upphört. Nu kämpar Kerstin och Birgitta tillsammans med vänner för att få ihop pengarna.

– Det är akut, jag har beställt operation i Malmö till slutet av augusti och vi måste ha pengarna sista juli.

Hittills har 30 000 kronor samlats in. Det återstår att få ihop 95 000 kronor på fyra månader.

– Det är jättesvårt att få ihop pengar. Jag har gått igenom varenda fond men de ger bara pengar till ungdomar som bor i Sverige, suckar Birgitta.

Hon har ändå förhoppningen att snälla människor, företag och organisationer ställer upp så att Maria kan få en fortsatt framtid.

Birgitta Svensson och Kerstin Janard åker till Kina 12 april för att träffa de 21 ungdomarna på barnhemmet i Shijiazhuang.

– Då tar vi ut allihop och gör roliga saker med dem. Det är något de ser fram emot varje år, säger Birgitta.

För hennes del är det 25:e gången hon besöker barnhemmet.

Den som vill skänka pengar till Marias operation kan ta kontakt med Birgitta Svensson eller Kerstin Janard i Avesta.

–Det är administrativt krångligt att göra en insamling när man inte har ett 90-konto, men vi har ett bankkonto. Alla pengar går till Maria, säger de.

Mer läsning

Annons