Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill vara med och räkna Dalarnas starar

Mer än varannan starholk står tom i Dalarna. Mats Forslund har i 23 år räknat beståndet som är på en låg men stabil nivå.

Annons
Ornitologen Mats Forslund har räknat starar i 23 år. 40 procent av holkarna står numera tomma.

– Staren är vårens budbärare och är en väldigt folkkär fågel, men nu finns det unga som inte ens vet hur den ser ut, säger Mats Forslund.

Han sitter i styrelsen för Dalarnas ornitologiska förening och var med för 23 år sedan och startade staruppropet för att försöka räkna antalet exemplar i Dalarna. På slutet av 1970-talet hände något som fick antalet starar att minska drastiskt. På en del ställen i västra Dalarna försvann de helt och på andra ställen halverades beståndet. Antalet har de senaste åren ökat igen men är långt ifrån en hel återhämtning.

– Förr kunde man sätta upp holkar och det kom alltid starar. Nu kan man sätta upp flera och det händer ingenting, säger Mats Forslund.

Intresset för att hjälpa till att räkna starar har varit stort. Mats Forslund får in mellan 2 000 och 3 000 rapporter om året från frivilliga starentusiaster. Fåglarna har varit ungefär lika många sedan undersökningen började. Ungefär 40 procent av starholkarna rapporteras som bebodda. Ännu är årets prognos osäker men Mats Forslund säger att han sett över 20 par runt hans hus i Södra Fullsta. Men när han ska visa vad han kallar en starsäker holk, som är utformad så att den ska attrahera starar, är det helt tomt på himlen över fältet nere vid Bysjön.

– Det måste ha varit någon rovfågel här och skrämt dem, säger han.

När fåglarna efter en kvart vågat visa igen berättar han att det är något av ett mysterium att fagelfamiljen aldrig har återhämtat sig efter den tidigare nedgången. Förutsättningarna finns där.

– Det är något som inte stämmer. Vi vet inte varför det är så. Vi borde satsa på att ta reda på det och vårt insamlade material skulle kunna hjälpa till med det.

För att rapportera starar i din närhet eller se ritningar på starholkar kan man besöka Dalarnas ornitologiska förenings hemsida: www.dofnet.se.

Mer läsning

Annons