Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många Sala-elever  väljer Åvestadal

På måndag öppnar dörrarna till Åvestadalskolan i Krylbo. Då kommer rekordmånga elever från Sala kommun att börja högstadiet där.
– Vi har inte varit i närheten av lika många förr, säger rektorn Anna Ericson.

Annons

Tidigare år har det bara varit någon enstaka elev från andra kommuner som valt att studera på Åvestadalskolan. Till höstterminen har betydligt fler gjort det valet.

– Det kommer att börja åtta stycken från Sala kommun hos oss, säger Anna Ericson och fortsätter:

– Det är jätteroligt! När de var här och hälsade på var de väldigt positiva.

Hon tror att det finns flera anledningar till att det i år kommer att bli flera elever från ställen utanför Avesta kommun.

– En anledning kan vara att en skola i Sala ska läggas ner. Några elever bor väldigt nära Avesta kommun, och många tycker att det är en lugn atmosfär här hos oss. De vill ha lugn och ro i sina studier, säger Anna Ericson.

Anneli Petterssons son Felix Pettersson kommer att ta steget från Sala till Avesta. Han har tidigare gått sjuan och åttan på högstadiet i skolan i Västerfärnebo, men efter att kommunen valt att lägga ner högstadiet där tvingades han välja mellan att gå nian i Sala eller Avesta.

– Vi har valt Åvestadalskolan främst för att det är närmare. Det hade blivit väldigt långa bilresor till Sala. Dessutom verkade Åvestadal vara en trevlig skola när vi var där och tittade, säger Anneli Pettersson.

Både hon och hennes make jobbar i Avesta och kommer därför att kunna skjutsa Felix till skolan utan problem. Men för andra kan det bli problem.

– Sala vill inte betala skolskjutsen för eleverna som går i Avesta och jag tror inte att Avesta kommun vill betala heller. Jag tror att det hade varit fler som valt Avesta i stället för Sala om det hade varit ordnat, säger hon.

Även på bildningsförvaltningen är man glad över att det kommer elever från Sala.

– Vi tar emot dem med öppna armar, säger förvaltningens chef Fredrik Juthman.

Att det kommer elever från Sala innebär ingen extra kostnad för Avesta kommun.

– Nej, skollagen säger att elevernas föräldrar får bestämma var i landet barnen ska gå i skolan. I det här fallet kommer Sala kommun att betala lika mycket som de betalar för sina elever. Det här är ganska vanligt. Det finns elever från Avesta som går i angränsande kommuner som vi betalar för, säger Fredrik Juthman och fortsätter:

– Det enda problemet nu är skolskjutsen, men tar eleverna bara sig till kommungränsen kan de utnyttja att det är gratis kollektivtrafik i Avesta.

Mer läsning

Annons