Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxbyggen i Baku i stället för vård

Presidentfamiljen Alijev står bakom enorma lyxbyggen à la Dubai inför Eurovisionschlagerfinalen i Baku till helgen.

Annons
Kritisk. Namik Abbasov är politisk fykting fån Azerbajdzjan. Alla miljoner Euro som satsas på Melodifesti-valen borde gå till att bygga upp landets sjukvård, utbildnings- och socialförsäkringssystem, anser han.

Den politiske flyktingen från Azerbajdzjan, Namik Abbasov i Krylbo, genomskådar finalen för Eurovisionschlagern i hans forna hemstad Baku.

Namik Abbasov är tudelad, erkänner han. Å ena sidan är han stolt över att hans gamla hemland hävdar sig i tävlingen. Å andra sidan ser han till vilket pris det sker.

– De miljontals Euro som satsas på Melodifestivalen borde gå till att bygga upp landet i stället.

Han vet att ett alltigenom svenskt bidrag, utom den azeriska sångerskan, såg till att Azerbajdzjan vann förra årets festival i Tyskland. Prislappen var hög, 3,5 miljoner Euro.

Namik Abbasov förstår att de svenska artisterna ställer upp.

– De behöver väl pengar.

Han är kritisk till alla lyxbyggen i centrala Baku, inte bara den nya kongresshallen där schlagerfinalen äger rum till helgen.

– Det ser ut som Dubai och det är finare än New York. Men åker man bara en kilometer utanför centrum ser man fattigdomen.

Namik Abbasov vet att de som bodde i de rivna husen fick sina lägenheter exproprierade. De anvisades lägenheter långt utanför Baku utan någon ersättning.

– Men kan fråga sig vilka som bor i de nya husen, om de ens är bebodda. Kanske några i den lilla väldigt rika eliten.

Nu är säkert avsikten den att utlänningar och turister ska lockas att flytta in.

I Azerbajdzjan bor alla i Baku. Inga satsningar görs på utbildning, sjukvård, socialförsäkringssystem. Några jobb finns inte att söka. Alla överlever på att köpa och sälja kinesiska prylar.

Bara fyra sjukhus finns för en befolkning på nio miljoner. Något universitet finns inte. Ett enda äldreboende med 400 platser finns.

– Det finns ingen medelklass, bara fattiga och få väldigt rika.

Presidenten Ilham Alijev styr landet diktatoriskt. Även alla företag styrs i det fördolda av presidentfamiljen.

Den skriande bristen på trygghet i samhället gör att alla är rädda att kritisera Alijev och hans familj. De som gör det blir icke-människor. De klipps av från samhället och får inga möjligheter till jobb.

– Allt bygger på korruption och mutor. Medellönen är 80 Euro, månaden men det kostar 95 Euro att betala hyra, gas och el.

Den opposition som protesterade mot pengarullningen inför festivalen är Namik Abbasov skeptisk till. Oppositionen är köpt av Alijev för ge sken av att Azerbajdzjan är en demokrati.

I och med landets geopolitiska roll med sina goda relationer till Ryssland, Turkiet och Armenien, samt närheten till Iran, gör att familjen Alijevs envälde kommer att fortsätta 50 år framåt, tror Namik Abbasov.

Men ungdomarna, de flyr landet.

Annons