Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lys upp tillvaron med billig belysning

När novembermörkret lägger sig som ett svart täcke över landet får man lysa upp tillvaron på konstgjord väg. Men se upp så inte din belysning blir en pengabov.

Annons

Dagarna blir bara kortare och kortare, och det lär dröja innan snön bjuder på sin naturliga belysning. November är årets kanske mörkaste månad. Det påverkar inte bara ditt humör utan även din elräkning. En av de största eltjuvarna är de gamla glödlamporna. Enligt Energimyndigheten drar de mer än en femtedel av de svenska hushållens el. Om du inte gjort det förr är det hög tid att byta till billigare och bättre belysningsalternativ.

De gamla glödlamporna drar onödigt mycket energi. Bara tio procent blir till ljus, resten försvinner som värme. Redan för drygt två år sedan beslutade EU-kommissionen att glödlamporna ska fasas ut. Dock är det fortfarande tillåtet för butikerna att sälja de glödlampor som de redan har i lager.

Hur ser då alternativen ut? Enkelt kan de delas in i tre grupper: lågenergilampor, halogenlampor och lysdiodlampor (även kallade LED-lampor). Lågenergilampan håller upp till tio gånger så lång tid som en glödlampa men passar inte överallt. Halogenlampor håller tre gånger länge som en glödlampa och har även liknande färgtemperatur. Lysdiodslampor håller upp till 25 000 timmar och förväntas bli det mest energieffektiva alternativet i framtiden.

De nya lamptyperna har utvecklats mycket snabbt senaste åren, och kommer så göra i takt med den ökade efterfrågan. Redan finns det mängder av varianter i handeln. Hur du vet vilken som passar just dig bäst? I faktarutan intill får du tips på vad man ska tänka på när man köper nytt.

Att tänka på

1. Kolla alltid livslängden. Pris och kvalitet hör ihop. Läs på förpackningen hur många timmar lampan brinner.

2. Testa lampan i butiken. Jämför ljusegenskaper, färgåtergivning och upptändningstid.

3. Köp inte alla lampor på samma gång. Prova dig fram och känn efter vad som passar bäst hemma.

4. Välj olika lampor. Olika rum har olika ljusbehov. Valmöjligheterna är stora!

5. Kontrollera om lågenergilampan är dimbar. Fråga i butiken efter dimbara lågenergilampor och vilka dimrar som passar lampan.

Källa: Lampinfo.se

Mer läsning

Annons