Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Låt svenska enheter få eget självstyre”

– Sätt de svenska enheterna i ett bolag. Det skulle inte kosta Outokumpu ett enda dugg. Koncernen skulle tvärtom vinna på det, säger Pelle Molin, före detta vd och koncernchef i Avesta Sheffield.

Annons
Något måste göras.  Pelle Molin, före detta vd och koncernchef i Avesta Sheffield, talar klarspråk om utvecklingen för de svenska enheterna inom Outokumpu. Det är hans 50-åriga kärleksaffär med rostfritt stål som gör att han föreslår åtgärder för att rädda lönsamheten för de svenska delarna inom Outokumpu när koncernen fusioneras med tyska ståljätten Thyssen-Krupps dotterbolag Inoxum.

Bakgrunden är att den fusion som Outokumpu genomför just nu med tyska ståljätten Thyssen-Krupps dotterbolag Inoxum tar all tid och kraft.

–De är inne i en kamp som har sina törnen. Outokumpu har förbyggt sig i Torneå, anläggningen har så hög kapacitet att den aldrig kommer att nyttjas fullt ut, säger Pelle Molin.

– Fusionen kommer att fokusera på att lägga ned och spara pengar. Målet är att rädda Torneå.

De svenska delarna av koncernen kommer att klämmas åt ytterligare när de stora frågorna vid fusionen kommer till avgörande.

Att spara sig till lönsamhet i svenska delarna av Outokumpu går inte, fortsätter Pelle Molin.

– Outokumpu har redan knyckt tonnage från Nyby och visar väldigt lite intresse för vad som händer i Sverige.

Det är bakgrunden till det brev som nyligen sänts till Outokumpus koncernledning (se artikel på nästa sida).

Pelle Molin har själv varit med om tre fusioner, två som inte lyckades och en som lyckades. Det var den mellan Avesta AB och Sheffield i början av 1990-talet.

Den fusionen tog sikte på att låta säljorganisationen leda planering och genomförandet av denna.

På motsvarande sätt skulle skapandet av ett självständigt svenskt bolag inom Outokumpukoncernen leda till en bra vinst för de specialstål som de svenske enheterna producerar i Avesta, Degerfors, Nyby och Långshyttan.

– Det är nödvändigt att de svenska enheterna blir självstyrande och får ansvar för sin egen marknads- och säljorganisation, säger Pelle Molin.

problem har uppstått när marknads- och säljorganisationen i Sverige har skurits ned och förts in under Outokumpus hatt. Lönsamheten har gått ned för de svenska delarna av Outokumpu.

Outokumpu säljer sitt enorma tonnage i grossistled och i stora volymer. Det skiljer sig från framgångsreceptet för de svenska enheterna. Den lönsamma marknaden för de svenska specialstålen ligger i försäljning i små volymer till ett högre pris.

Pelle Molin tar exemplet Scania i Södertälje, en vinstmaskin med sina kundanpassade lösningar. Volvo producerar större volymer men har aldrig kommit upp i samma lönsamhet som Scania. Hos Scania har utvecklingsarbetet flyttat ut på golvet. Det liknar den modell som Avesta Sheffield byggde upp med Avesta jernverk som nav på 90-talet. Det var då forsknings- och utvecklingsavdelningen inrättades i Avesta för att arbeta nära produktionen.

Han tar exemplet med den omöjliga kunden som britterna ville ge upp.

– En av våra säljare tog över. Säljaren översatte kundens behov av specialstålsorter som var billigare för kunden och lönsam för Avesta trots att det rörde sig om jämförelsevis små volymer.

Det här kräver hög teknisk kompetens hos säljarna i marknadsorganisationen.

I dagsläget kräver det att ett svenskt bolag inom Outokumpu skapas. Om inte det genomförs hotas den svenska länge så framgångsrika produktionen och utvecklingen av rostfritt specialstål. Och med det hotas tusentals arbetstillfällen i Sverige.

– Jag tror, ja, jag är övertygad om, att Outokumpus koncernledning känner ett stort ansvar för sina svenska enheter, men de måste förstå att den väg den slagit in på går åt fel håll om ingenting görs.

Mer läsning

Annons