Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget  kan få  204 miljoner kronor extra varje år

Dalarna är ett av de tre landsting som kommer att vinna allra mest på det nya skatteutjämningsystem som en statlig utredning presenterade häromdagen.  - Det känns väldigt bra. Det nuvarande systemet är inte rättvist, anser Ingalill Persson, S.

Annons

I det nya systemet kan vårt landsting räkna in 737 kronor ytterligare per invånare. Det innebär ett plus på intäktssidan med 204  miljoner kronor  per år.

Utredningens sekreterare Björn Sundström, Sveriges kommuner och landsting, SKL, berättar att systemet har lagts om på en punkt som Dalarna och Värmland har klagat på: Bidiagnoser som underlag för ersättning.

Vissa landsting har bokfört bidiagnoser förutom den huvuddiagnos som en patient behandlas för. Andra landsting har inte varit det, bland annat Dalarna.

– Systemet med bidiagnoser är borttaget helt, säger Björn Sundström.

Dessutom gynnas Dalarna av att det stora antalet små vårdcentraler räknas in. Något som inte gjordes tidigare.

Det gör att landstinget Dalarna kan räkna in en höjning årligen som är lika stor som sparpaketet som togs för två veckor sedan.

Landstingsrådet Ingalill Persson, S, tycker att det känns väldigt bra att utredningen lyssnat till Dalarnas synpunkter.

– Vi har alltid varit mycket fundersamma varför landsting med ung och arbetsför befolkning har fått så otroligt mycket mer pengar än Dalarna med Sveriges mest åldrande befolkning. Vi tyckte inte det var rättvist, säger hon.

Innebär det här att de sparpaket som är på gång i år kan minska? – Nej. Vi får ta det här med en nypa salt, det ska vara en remissomgång först. Och även om alla partier är med på förslaget så kommer nog protester från regioner som Västra Götaland som förlorar 1,2 miljarder per år.

– Övergångslösningar ska nog till så det här går inte att räkna in.

Det är intressant tycker Ingalill Persson att hälso- och sjukvården i Dalarna har gått med ett underskott på 200 miljoner kronor per år. De underskotten ligger bakom det ackumulerade underskottet på 900 miljoner kronor.

Oppositionsrådet Bo Brännström, FP,  tycker  emellertid inte att landstinget har varit missgynnat i nuvarande skatteutjämningssystem.

–Nej, vår rapportering har inte varit på samma sätt som en del andras. Andra har rapporterat följdsjukdomar av exempelvis diabetes, något som vi inte har gjort.

Skatteutjämningssystemet är något som måste förändras över tid eftersom befolkningen åldras, fortsätter han.

– Nu har vi en åldersstigen befolkning i Dalarna, men om några år då vi har fått den inflyttning som man talar om ska ske, då kommer vi att förlora på systemet i stället för att vinna på det som nu, säger han.

Enligt statistiken  fattas det 10 000 personer som inom de närmaste åren ska ersätta de dalabor som går i pension.

Behöver landstinget spara mindre nu? – Nej, nej, vi måste vara rustade för framtiden och ha en ekonomi i balans. Kom ihåg att de stora förlorarna i det nya systemet är Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Det är politiska överväganden av det nya systemet som nu ska till. De görs av politiker och en majoritet av dem kommer från de storstäderna, säger han

Mer läsning

Annons