Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lakvatten från tipp i Karlslund måste renas

Varje år kommer ungefär 40 000 kubikmeter lakvatten från den stängda avfallstippen i Karlslund, som kommunen måste ta hand om.

Annons
Karlslund.

Lakvattnet består av två delar, en stor del kommer från den allmänna tippen. Efter diverse behandling kan det gå genom reningsverket i Krylbo.

Den besvärliga delen, cirka 9 000 kubikmeter/år, kommer från aluminiumtippen och härrör från aluminiumtillverkningen i Avesta.

Gotthard Aluminium stängde sin fabrik i Avesta på våren 1991 och kommunen fick överta skötseln av aluminiumtippen och för det fick man 5 300 000 kronor.

Kommunen övertog, genom ett avtal med företaget, alla kostnader för drift och underhåll av lakvattensystemet och friskrev bolaget från alla ytterligare krav som gäller deras verksamhet på den del av Karlslund där deras tipp ligger.

Den har blivit täckt, dock inte helt slutgiltigt, men det kommer ett otrevligt lakvatten ut från den delen av tippen.

Detta lakvatten stör funktionen hos reningsverket i Krylbo, och nu vill kommunen komma på ett bättre sätt att hantera detta lakvatten.

Det kommunala bolaget Avesta VA- och Avfalls AB ska nu granska olika förslag till hantering av lakvattnet från Karlslund. Man ska beskriva olika alternativ för rening, även ny teknik som inte var känd för några år sedan och ange investeringar, driftskostnader och miljöpåverkan.

Utgångspunkt är två utredningar från 2005 och 2007 som gjorts för Avesta kommuns räkning. Projektplanen ska behandlas av kommunfullmäktige i december 2011.

Mer läsning

Annons