Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laddar för första maj

Utrustade med tuschpennor, kartongskivor och käppar samlades ett 20-tal socialdemokrater för att tillverka plakat till morgondagens demostrationståg.

Annons
Egna plakat. ”Vi skriver som vi själva vill”, sa de socialdemokrater som hade samlats på sitt arbetsmöte i Avesta inför första maj.

Arbetsmötet ägde rum i Metallhuset i torsdags kväll och stämningen var god.

– Hur ska jag få in barnfattigdom på en rad?

–Nej, det går inte, fattigdomen får inte plats. Du får stava av och ta ny rad.

–Vi skriver det som vi själva tycker är viktigt, förklarade plakattillverkarna, och textade stora bokstäver om jobb, personliga assistenter och andra socialdemokratiska hjärtefrågor.

I år firar Socialdemokraterna i Avesta första maj under parollen ”Kunskap och arbete bygger Sverige.”

–Vi vill peka på att det är kombinationen av kunskap och arbete som kan få ner arbetslösheten, säger Sten-Åke Mörk (S), facklig ledare i arbetarekommunen och fullmäktigeledamot.

I morgon samlas Socialdemokraterna på Markustorget för avmarsch mot Avestaparken i sällskap med Säters musikkår.

Grytnäs S-förening samlas på torget i Skogsbo för avmarsch mot Markustorget.

I parken blir det tal av Ann Linde, socialdemokraternas internationella sekreterare. Lokala talare är landstingsråd Sören Bertilsson, Marianne Hirsch från LO och Anita Tärneborg från S-kvinnorna. Dessutom blir det en ungdomstalare från SSU.

Första maj har firats i Avesta sedan 1903. Även om det är helt andra tider nu fyller firandet fortfarande en viktig roll, menar Sten-Åke Mörk.

– Det samlar oss och är en symbol för den internationella arbetarrörelsen. Över hela världen går folk ut första maj.

Han minns demonstrationståg i slutet av 70-talet när 1500 personer slöt upp i Avesta.

–Det är färre som ställer upp i dag. Klasskänslan är inte lika stark som tidigare. Vi försöker vidga första maj-firandet så att det får mer familjekaraktär. Därför har vi även ponnyridning, korvgrillning och sånt, säger Sten-Åke Mörk.

Även Vänsterpartiet ordnar första maj-firande. De håller torgmöte på gågatan där det blir musik av fullmäktigeledamoten Jocke Hall (V) samt tal av Isa-Susanne Kenving, ordförande i Vänsterpartiet i Avesta, och riksdagsledamot Leif Lindström (V).

Vänstern firar under parollen ”Fler jobb, bättre välfärd”.

Mer läsning

Annons