Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krylbodiplomat hjälpte Schibbye och Persson

10 september släpptes Martin Schibbye och Johan Persson från fängelset i Addis Abeba. Krylbobördige diplomaten Fredrik Spik var djupt involverad i arbetet för att få dem fria.
– Jag har inte hunnit förstå hur stor den här händelsen var i Sverige, säger han.

Annons
Hemma. De svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye håller pressträff i Stockholm efter återkomsten till Sverige.

Den 1 juli 2011 greps de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson av etiopisk militär misstänkta för terrorverksamhet. De hade från grannlandet Somalia tagit sig in i det etiopiska området Ogaden tillsammans med gerillagruppen Ogadens nationella befrielsefront, ONLF. De var i området för att rapportera om de övergrepp som gjordes på befolkningen i Ogaden och för att undersöka oljeföretaget Lundin Petroleums verksamhet i regionen.

Två dagar senare började Fredrik Spik med arbetet att få dem fria.

– Jag hade tidigare letat efter dem i Somalia utan att lyckas. Det var först när det flyttats till huvudstaden (Addis Abeba) som jag träffade dem.

Marin Schibbye och Johan Persson hade då skadats i en eldstrid innan de gripits, utsatts för utfrågningar och hört den andre skenavrättas.

– De var väldigt upprivna när jag träffade dem, berättar Fredrik Spik.

Efter gripandet började allvaret på allvar för Fredrik Spik och hans kollegor på ambassaden i Addis Abeba.

– På Utrikesdepartementet, UD, arbetar de anställda med olika frågor. Min roll på ambassaden i Addis Abeba var att jobba med konsultära frågor. Om en svenska medborgare hamnat i problem ska jag hjälpa den. Det kan man verkligen säga att Martin och Johan gjorde, säger Fredrik Spik.

27 september 2011 dömdes Martin Schibbye och Johan Persson till elva års fängelse för att de olagligt tagit sig in i Etiopien och att de hjälpt till i terrorverksamhet. Då startade arbetet att få svenskarna benådade.

– Det här har varit ett enormt arbete. Vi har mer eller mindre jobbat dag och natt under ett helt år. Min huvuduppgift var att ta fram underlag och stöda ambassadören (Jens Odlander) i det här ärendet, säger Fredrik Spik.

Domen mot de båda svenskarna väckte stor uppståndelse runt om i världen. Flera medier rapporterade om att flera bevis mot Martin Schibbye och Johan Persson var förfalskade.

– Vi arbetade hårt genom att prata med olika beslutsfattare på den andra sidan och försökte helt enkelt att få dem att släppa Johan och Martin.

Den 10 september i år benådades och släpptes Martin Schibbye och Johan Persson från fångenskapen och kunde resa tillbaka till Sverige.

– När de släpptes kändes det självklart bra. När jag arbetat med det här har jag fått en djup insikt vilken tunn tråd undersökande journalisten balanserar på, säger Fredrik Spik.

I dag jobbar Fredrik Spik på ambassaden i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten med samma frågor som i Addis Abeba, men resan dit har varit lång. I slutet av 1990-talet lämnade Fredrik Spik Avesta kommun.

– Jag föddes i Krylbo. Efter gymnasiet började jag plugga i Uppsala. Efter det började jag resa och jobba utomlands. Då lärde jag mig flera språk. För två år sedan rekryterades jag av UD. Som statsvetare är det jobb jag har i dag bland det bästa man kan ha.

Johan Perssons föräldrar Kristina och Kjell, förste ambassadsekretare Fredrik Spik, ambassadör Jens Odlander, Martin Schibbyes mor Karin och hans hustru Linnea på den svenska mabassaden i Addis Abeba efter beskedet om domen för de två terrormisstänkta svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye
Fredrik Spik.
Annons