Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krylbobo dömd igen för nätbedrägeri

Den 31-årige mannen hade ett spel- och alkoholberoende men inte pengar att finansiera det. Då började han systematiskt att lura folk på nätet, totalt lurade han till sig 46 000 kronor. Nu har mannen dömts till 18 månaders fängelse.

Annons

Krylbomannen har två gånger tidigare, 2010 och 2011, dömts för nätbedrägeri. 2010 dömdes mannen för 32 bedrägerier, två försök till bedrägeri samt för två urkundsförfalskningar. Den gången fick han skyddstillsyn och särskild behandlingsplan.

Men behandlingen föll inte väl ut och ett år senare, i maj 2011, dömdes mannen återigen för ytterligare 26 bedrägerier. Även denna gången togs en ny behandlingsplan fram.

Vid båda tillfällena har mannen genomgått fyra månaders vård men när eftervårdstiden har anlänt har mannen inte kunnat motstå att begå bedrägerier. Det här är den tredje gången som han fallit tillbaka i sin brottsliga bana.

Bedrägerierna började i höstas och pågick fram till slutet av januari då han häktades.

Krylbobon har vänt sig till personer som har satt ut annonser på nätet där de önskat köpa. Han har kontaktat dem och sagt att han har den varan och även skickat bilder i vissa av fallen. Därefter har köparen satt in en del av summan på mannens konto, men varan har inte levererats.

Hela 46 stycken står som målsägare och har blivit lurade av mannen.

Det handlar från summor från 100 kronor för en Tamaguchi till 5 000 kronor för en gitarrförstärkare.

Mannen har erkänt samtliga handlingar, och även att han har tagit ett lån i en anhörigs namn men angivit sitt eget kontonummer.

Han berättar att han först blev hemlös och därefter kände sig tvingad att bedra målsäganden för att på så vis skaffa pengar till sitt spelberoende och alkohol. Vid de tillfällena har inte mannen förstått den skada han orsakat för de drabbade. Men han erkänner att han tänkt på det efteråt.

Tingsrätten väljer att döma mannen till ett år och sex månader i fängelse och inte till behandling. De menar att fängelse är den enda tänkbara påföljden i nuläget. Därmed undanröjs också de två tidigare behandlingsplanerna med skyddstillsyn.

Mannen ska även betala skadestånd till samtliga målsäganden, totalt blir det cirka 46  000 kronor plus ränta.

Mer läsning

Annons