Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristoffer ingrep mot stupfull förare

Salapolisen är imponerad över Kristoffer Bååts mod och civilkurage. Han satte stopp för en stupfull man som körde bil på Norra Esplanaden i Sala på lördagen.

Annons

– Jag var beredd på en brottningsmatch när jag fick ut killen ur bilen, säger Kristoffer Bååt.

Det var vid 13-tiden i lördags som 31-årige Kristoffer Bååt gjorde sin modiga insats så att polisen kunde gripa den kraftigt berusade bilföraren.

–Vid lunchtid var jag ute på stan med min fru och fyra av våra barn. När vi befann oss på Rådmansgatan lade vi märke till en kraftigt berusad man. Han vinglade duktigt och hade en öl i handen när han kom gående från Fiskartorget upp mot Johanssons café, berättar Kristoffer Bååt, som nyligen flyttat till Sala från Avesta.

Efter ytterligare en stund blev sedan hela familjen sugen på glass.

–Så vi gick i väg till Fiskartorget för att köpa mjukglass. Vi ställde oss utanför gatukökets uteservering och åt, förklarar Kristoffer Bååt.

Han och övriga familjemedlemmar stod fortfarande och njöt av glassen när en grå Volvo körde ut från Fiskartorgets parkering.

– Precis vid utfarten till Norra Esplanaden finns det ett litet gupp som man måste åka över för att komma ut på vägen. Men bilföraren kom inte över guppet. I stället lade bilmotorn av gång på gång, förklarar Kristoffer.

Att bilen lade av tyckte han och hustrun först inte var något konstigt. Men när föraren efter flera försök fortfarande stod kvar på samma ställe började de undra.

– När jag tittade in i bilen kände jag igen killen som satt vid ratten. När jag frågade min fru om det inte var den berusade mannen som vi sett på Rådmansgatan så sade hon att det var han.

I det läget bestämde sig Kristoffer Bååt för att sätta stopp för rattfylleristens försök att åka från platsen.

– Jag kollade registreringsnumret på bilen och ringde sedan 112. Samtidigt kom det fram en stockholmare och frågade min fru om föraren var berusad. När hon sa ja började den mannen banka på Volvons tak för att få den stupfulle föraren att öppna bildörren. Men denne gjorde bara nya försök att starta bilen och komma i väg. Mannen hade tändningslåset i handen och använde en skruvmejsel för att starta bilen som var tjuvkopplad, förklarar Kristoffer Bååt.

När rattfylleristen sedan fick fart på bilen och rullade ut på gatan hade Kristoffer inga planer på att låta honom komma undan.

– Som tur var hade han bilrutan nervevad på passagerarsidan. Så jag sprang bredvid bilen och försökte få mannen att stanna samtidigt som jag fortfarande hade mobilen vid örat. Jag var också tvungen att ställa frågor till mannen som larmcentralen ville ha svar på, säger Kristoffer Bååt och skrattar lite.

Till sin hjälp att försöka stoppa rattfylleristen hade Kristoffer stockholmaren som backat upp honom när han slog larm.

– Den killen dirigerade den övriga trafiken så att ingen annan bilist skulle komma till skada. En kvinna som kom körande på Norra Esplanaden in mot centrum såg också vad som pågick och ställde sin bil tvärs över vägen för att förhindra den berusade mannen att komma förbi.

Om mannen överhuvudtaget noterade att det stod en bil tvärs över vägen kan inte Kristoffer svara på. Men före korsningen vid Vasagatan lade Volvon av ännu en gång och mannen försökte starta den på nytt.

–Då skrek jag; Lägg ur växeln! Då tog föraren, som hade 16 öl i baksätet, äntligen av sig bältet och klev ur bilen. Jag var beredd på att det skulle bli en brottningsmatch och var rädd att han hade vassa föremål på sig eftersom han bar arbetsbyxor. Men i stället för att ge sig på mig tappade karln byxorna mitt framför ögonen på mig, säger Kristoffer Bååt.

Strax därefter anlände polisen.

– Mannen var så berusad att han somnade i polisbilen och även senare under blodprovstagningen. Han fördes med ambulans till sjukhus, säger Salas biträdande närpolischef Kai Byggmästars.

Han är djupt imponerad av Kristoffer Bååts hjältemodiga insats och civilkurage.

– Kristoffer Bååt upptäckte ett grovt brott och kunde genom sitt agerande förhindra en olycka. Salapolisen är mycket tacksam för hans ingripande och jag har även ringt och tackat honom, Kai Byggmästars.

Han påpekar vidare att polisen önskar att fler hade Kristoffers civilkurage. Varje enskild individ har nämligen rätt att agera för att förhindra ett brott.

– Man behöver inte ingripa personligen för att förhindra ett brott. Men nästan alla har en mobiltelefon i dag. Så ser man ett pågående brott bör man ringa polisen. Man får vara anonym, säger Kai Byggmästars.

För Kristoffer Bååt, som var rädd att rattfylleristen skulle köra ihjäl någon väntar nu en rättegång där han är huvudvittne. Blodprovsanalysen är visserligen ännu inte klar men mannen, som är i 35-årsåldern och även saknade körkort, är misstänkt för grovt rattfylleri.

– Jag har kommer att vittna och jag skulle inte tveka att göra samma sak igen om jag såg en rattfyllerist, säger Kristoffer Bååt.

Annons