Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriserna i världsekonomin  har präglat åren i Fors

Vd Tommy Lodin lämnar Fors bruk för ett vd-uppdrag i Skutskär inom Stora Ensokoncernen.

Annons
Lämnar Fors. Tommy Lodin, avgår som vd för Fors bruk den första  för nya utmaningar som vd för Skutskärs bruk i koncernen.

Han har varit vd i fem år på Stora Enso Fors, och är redo att ta sig an nya uppdrag.

– Jag vill ha nya utmaningar, medan jag hár möjligheter till det, säger han och nämner att han blir 55 år i januari.

Den första december tar han över som vd för Stora Enso Pulp AB i Skutskär. Han byter nischen kartong mot nischen blöjor, pappersdukar och servetter.

För tio år sedan anställdes han som produktionschef i Fors. År 2007 utsågs han att efterträda Håkan Moldén som vd.

Många utmärkelser har tilldelats bruket genom åren – årets hälsoföretag 2003, utmärkt svensk kvalitet med kungahyllning 2005, det europeiska kvalitetspriset EFQM-Award 2006 samt tidningen Dagens arbetes pris som årets bästa industriföretag 2009 med mera.

Tommy Lodin ser prestigelöst på priserna. Bruket utvecklar sina produkter i dialog med sina kunder för att klara konkurrensen. Att delta i tävlingar är att låta utomstående bedöma kvaliteten.

–Att ständigt genomföra förändringar är vårt sätt att jobba.

Han uppskattar Avesta kommun för att vara  tillmötesgående. Flytten av riksväg 68 till andra sidan Forssjön är på gång. Det som är en nödvändighet för brukets överlevnad.

Det nya lagret i Nordanö är en bra lösning för logistiken när Gamla Byn AB ville hyra ut Fors bruks lagerlokaler i Koppardalen till en annan hyresgäst.

Det mest kännetecknande under de här vd-åren tycker han är att det ständigt varit kris i världsekonomin.

–Vi har tvingats till rationaliseringar för att vara konkurrenskraftiga. Jag är stolt och glad att säga att vi har klarat utmaningarna. Det är inte min förtjänst, det är personalen som ställer upp på ett fantastiskt sätt, säger han

När den förra världskrisen var slut trodde Tommy Lodin att han aldrig skulle behöva uppleva något liknande igen.

– När Nordafrika, Grekland, Spanien, Italien krisar så påverkar det oss på ett djupgående sätt. Människor drar in på sin konsumtion. Indragningar görs överallt från offentliga verksamheter, banker till företag.

Det gäller att klara växelkursernas svängningar. Just nu slår den starka svenska valutan mot Fors, eftersom handeln sker i euro och dollar.

Att lönsamheten trots allt är hög för Stora Enso Fors är ingen hemlighet. Tommy Lodin svarar diplomatiskt att enheten är en av de lönsamma i koncernen och att det beror på den kultur som finns bland personalen.

Vad är du särskilt nöjd med under dina år på Fors?– Jag är inte sådan person som talar om vad jag åstadkommit. Det jag är nöjd med är att de planer vi har haft har genomförts. Och det ska man inte tacka mig för, utan personalen.

Är du något råd du vill lämna till din efterträdare?–Att ta vara på den goda kulturen som finns bland personal och ledare.

Rekrytering pågår av efterträdare till Lodin. Blir den inte klar till den första december, tar produktionschefen Cecilia Carter över som tillförordnad vd.

Mer läsning

Annons