Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen på på Avesta vårdcentrali fokus för ny chef

Helena Strandberg är nytillträdd chef för den vårdcentral som bildas genom en sammanslagning av fyra vårdcentraler. – Visst är det bekymmersamt, men vi får jobba stenhårt med att fylla upp läkarvakanserna, säger hon

Annons

Helena Strandberg har nu ansvar för samgåendet av till en enda vårdcentral med cirka 21000 patienter vid årsskiftet. Dessutom är hon under en övergångstid fortfarande verksamhetschef för akuten.

Fokus för henne är Avesta vårdcentral som bara har en ST-läkare kvar sedan övriga fyra läkare har sagt upp sig (AT 23/9).

Ska ni försöka övertala de läkare som har sagt upp sig?– Visst ska vi göra det, men samtidigt har jag uppfattat att det är som det är, säger hon.

Helena Strandberg är inte främmande för att knyta upp stafettläkare till vårdcentralen.

Läget på läkarsidan är inte mycket bättre för Skogsbo vårdcentral: Där finns en tjänstledig läkare som nyligen fått jobb på Hedemora vårdcentral.

I Krylbo finns ingen läkare alls kvar, medan By vårdcentral har full bemanning. Än så länge.

Personalen på vårdcentralen i By har tagit fram ett alternativt förslag på bemanning utifrån patientunderlaget.

De synpunkterna ska Helena Strandberg lyssna på, men hon hänvisar till förhandlingarna med Läkarförbundet och Vårdförbundet. Och de är inte avslutade än.

Förhandling enligt medbestämmandelagen paragraf 14 om organisationen ska äga rum.

Landstingsledningens förslag är som bekant att en halvtids läkare, en halvtids sjuksköterska och en halvtids asylsköterska ska finnas kvar i By-Horndal.

När AT var i kontakt med landstingsdirektör Karin Stikå-Mjöberg var hon tydlig med att det är politikernas förslag om en enda vårdcentral i Avesta ska följas fullt ut. Punkt slut.

Hon  vill inte kommentera By vårdcentral överhuvudtaget, utan hänvisar till nya verksamhetschefen.

Förre verksamhetschefen Margareta Ohlén har ett förordnande till november för att tackla Krylbo, Skogsbo och By vårdcentraler.

Under Helena Strandbergs chefskap ska två biträdande verksamhetschefer och två avdelningschefer tillsättas. Det beror på att den nya vårdcentralen ska delas upp i två enheter.

Är det så att befintliga sjuksköteskor inte kommer ifråga alternativt tackar nej till chefstjänsterna blir övertaligheten  större än de åtta sjuksköterskor som är arbetsgivarens utgångsbud.

Inte bara läkare flyr vårdcentralerna, det gör också sjuksköterskorna.

De söker jobb på andra håll för att inte riskera bli kommenderade till tjänster som innebär pendling 8-10 mil enkel resa.

– Vi säger till oroliga patienter att allt kommer att bli bra. Det känns svårt att säga det eftersom vi har svårt att tro på det själva, säger en källa till AT.

Mer läsning

Annons