Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen når Avesta – magra år väntar

Överskottens tid är förbi för Avesta kommun. Nya prognoser
visar på en betydligt sämre ekonomi de närmaste tre åren.

Annons

Kommunens ekonomi går mot ett överskott på hela 47 miljoner kronor i år. Men nästa år och kommande år ser ekonomin betydligt dystrare ut.

Nya prognoser stakar ut sämre tider för Avesta kommun. Till slut. För dålig ekonomi har inte bara Landstinget Dalarna utan också många kommuner i länet och landet.

Kommunen lever på skatteintäkter. De kommer att bli lägre än vad som förutspåddes i juni i år. Det kommer i sin tur att påverka den reviderade budget som ska klubbas vid nästa fullmäktige.

–Vi ändrar inte i texterna, den förändring vi gör är att vi minskar vår buffert, säger kommunalråd Lars Isacsson (S).

Kommunens politiska ledning, S, V och MP, har pekat ut strategin inför de ekonomiskt knappa utsikterna.

– Vi har redan genomfört tuffa sparpaket. Vi kan inte gå ut med fler besparingar.

I stället för att nå balanskravet med två procents budgetmarginal – det som krävs för god ekonomisk hushållning – blir det magrare budgetmarginaler framöver. De överskott som budgeteras kommer bara att ligga på ett par, tre miljoner kronor per år.

Det enorma överskottet i år beror på inkomster av engångskaraktär, bland annat återbetalning av outnyttjade försäkringspremier i och med nedgången av sjukskrivningar.

Några engångsintäkter nästa år finns inte i sikte, däremot ger en lagändring möjlighet att spara årets överskott för användning kommande år.

Mer läsning

Annons