Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminella kan ostörttvätta pengar i Avesta

Ett allt viktigare vapen i kampen mot den grova brottsligheten och terrorism är att följa de svarta pengarna. Flera branscher är skyldiga att rapportera in misstänkt penningtvätt till Finanspolisen. Men Avesta är en blind fläck på kartan när det gäller inkomna rapporter.

Annons
Smutsiga pengar från kriminella tvättas rena för att kunna användas i lagliga verksamheter.

Vissa branscher är skyldiga att förhindra att deras verksamhet utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Det gäller bland annat banker och växlingskontor.

Nu visar en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) att Avesta är en blind fläck på kartan. Endast 0,6 procent av alla anmälningar om misstänkt penningtvätt i Sverige kommer ifrån länet.

– Vi blev förvånade när vi såg hur få anmälningar som kommit in i jämförelse med de större städerna. Vi förväntade oss skillnader men att de var så pass stora är mycket märkligt. Jag har väldigt svårt att tro att penningtvätt inte genomförs utanför Stockholmsregionen, säger Daniel Vesterhav, utredare på Brå.

Det kan innebära att kriminella kan tvätta pengar helt ostört i Avestatrakten.

Flest i storstäderDe tre största städerna i Sverige står för mer än 80 procent av anmälningarna.

– Vi har inte hittat någon bra förklaring till att vissa ställen i landet är blinda fläckar. Det här kan vara ett stort problem i den nya satsningen mot den organiserade brottsligheten. Anmälningarna är av väsentligt betydelse för vilka misstankar som når Finanspolisen, säger Daniel Vesterhav.

Det är inte bara banker och växlingskontor som är skyldiga att anmäla misstänkt penningtvätt. Även andra branscher som exempelvis bilhandlare, mäklare, skrothandlare och guldhandlare har samma skyldighet.

”Knappt någon dök upp”Det är Länsstyrelsen i Västra Götalands län som kontrollerar att dessa företag i Avesta har tagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att de utnyttjas. De företag som omfattas av penningtvättslagen skall anmäla sig till bolagsverket och även rapportera till Finanspolisen.

– Vi är medvetna om att det är få företag som gör detta. Därför kommer vi att göra flera informationsräder i år. Vi hade ett informationsmöte för dalaföretag i Falun i höstas. Men det var knappt några som dök upp, säger Sara Midholm, länsjurist på Rättsenheten vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Den nya penningtvättslagen kom 2009. Ett flertal företag som tidigare inte omfattades av reglerna är sedan dess under länsstyrelsens tillsyn.

– Det är svårt att komma ut med information till de här företagen och personerna. Det är synd eftersom reglerna är till för att hjälpa dem och förhindra att de utnyttjas för penningtvätt. De kan dömas till böter om de i sidosätter skyldigheten att granska transaktionerna, säger Sara Midholm.

Är det någon som fått böter?

– Vi kontrollerar om företagen sköter sig. Och vi kan förelägga dem med att komma in med uppgifter som vi behöver för vår tillsyn. Men hittills har inget företag tvingats böta sedan vi började med tillsynen, säger Sara Midholm.

Enligt Daniel Vesterhav är penningtvättsregistret ett bra verktyg – som dock inte utnyttjas tillräckligt.

– Rapporterna används idag som ett underrättelsematerial och för det ändamålet är registret bra. Men det borde gå att utnyttja det i mycket större utsträckning än vad man gör idag, säger han.

Daniel Vesterhav, utredare på Brottsförebygganderådet.

Penningtvätt

Penningtvätt innebär att pengar från en olaglig verksamhet (så kallade svarta pengar) genom olika överföringar blir till pengar som kan redovisas helt öppet i bland annat bokföring (så kallade vita pengar ). Penningtvätten döljer pengarnas brottsliga ursprung.

KÄLLA: Nationalencyklopedin

Anmälningskyldiga branscher

Verksamheter som är skyldiga att anmäla misstänkt penningtvätt och finansiering av terrorism.

Mer läsning

Annons