Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig kritik mot ordföranden i Gamla Byn

Nu kommer kraftfull kritik mot Gamla Byns styrelseordförande, Ingemar Gustafsson (S).
Kritiken gäller den marknadsföringskonsult som han har kopplat in för att färdigställa marknadsföringsplanen för kvarteret Örnen, som nu bebyggs med tandläkarmottagning och bostäder.

Annons
Ingemar Gustafsson (S) styrelseordförande i Gamla Byn AB.

– Det är mycket olämpligt av styrelseordföranden att bete sig på detta sätt. Jag tycker att han ska ta en time-out tills det hela har utretts av revisorerna, säger Johan Thomasson (M), oppositionsråd.

Kommunrevisorerna har givit KPMG, en stor internationell revisionsbyrå, i uppdrag att genomföra en granskning hur upphandling av konsulttjänster har skett i de kommunala bolagen och förvaltningarna i Avesta under 2011 och 2012.

En preliminär redovisning av granskningsresultatet ska komma på onsdag den 19 september.

Marknadsföringskonsulten presenterades för Gamla Byns verkställande direktör Örjan Willemark i juni strax före midsommar, men det finns inte någon skriftlig beställning på något marknadsföringsuppdrag, att göra en plan för kvarteret Örnen och Koppardalen.

Samma dag åt marknadsföraren en lyxig måltid tillsammans med styrelsens ordförande på en välbeställd restaurang i Dala Husby.

Det dracks alkohol till måltiden och för detta, extern representation med alkohol, krävs godkännande från fullmäktiges ordförande, Lennart Palm. Något sådant godkännande finns inte.

– Nej, jag har inte hört talas om detta tidigare, och något tillstånd har jag inte givit, säger Lennart Palm, (S), ordförande i Avestas kommunfullmäktige.

Marknadskonsulten jobbade sedan i några veckor med att sammanställa en marknadsplan för kvarteret Örnen och en för Koppardalen.

– Alkoholfakturan har jag inte sett förrän nu och den ska jag betala. Så då behövs inte något godkännande, säger Ingemar Gustafsson.

Därefter skickades en faktura från konsulten till Gamla Byn AB, GBAB, på 115 000 kronor plus moms.

– Konsulten hade jobbat i tre veckor med planerna, men det godkändes inte av VD, säger Ingemar Gustafsson.

Denna faktura blev krediterad och en ny faktura på ett betydligt lägre belopp, 40 000 kronor plus moms, skickades från M Consulting i Trelleborg.

– Nu har konsulten och vd kommit överens om summan, och fakturan har betalats, säger Ingemar Gustafsson.

Johan Thomasson är inte särskilt imponerad över resultatet, de två marknadsföringsplanerna.

– De är av extremt dålig kvalitet. Det skulle en småskoleklass klara bättre, säger Johan Thomasson.

Exakt hur marknadsföringskonsulten kom in i sammanhanget är inte känt.

– Det är inget som GBAB:s styrelser har bestämt i alla fall. Vi var inte infomerade säger Henric Schef (M), styrelseledamot.

Dessutom, menar Ingemar Gustafsson, var kontraktssumman så låg, en bra bit under tröskelvärdet som är 284 000 kronor, så någon upphandling behövdes inte göras.

Mer läsning

Annons