Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kooperativ planeras för nybygge

Nu utreder Gamla Byn AB införande av kooperativt ägda lägenheter i kvarteret Örnen.

Annons
Byggnationen pågår. Gamla Byn AB:s bygge av 25 lägenheter och en klinik för Folktandvården i botten-planet kvarteret Örnen har kommit så här långt.

Det innebär att planerna på andelslägenheter har lagts åt sidan. Och det definitivt.

Ingmar Gustafsson (S) ordförande i Gamla Byn AB, berättar att Avesta marknad inte passar för den formen av lägenheter som annars är vanliga i Europa.

– Det blir för dyrt för köparna. Priser på 1-2 miljoner kronor som en andelslägenhet skulle kosta kan ägaren inte få tillbaka vid en försäljning.

Samma sak skulle gälla om bostadsrättsförening bildades i kvarteret Örnen.

–De insatser på en miljon som skulle behövas vill ingen betala här i Avesta. Inga bostadsrätter säljs för den summan på långa vägar, säger Ingmar Gustafsson.

I stället utreds införande av kooperativa lägenheter, helt eller delvis i fastigheten. En kapitalinsats ska bostadsägaren lägga även då. Den insatsen får köparen tillbaka vid en försäljning.

– Det blir tryggare för köparna, säger han.

Varför satsar ni inte på hyresrätter i hela huset?

–Vi tror att ingen vill lägga ut 1 300 kronor i kvadraten i hyra. Med en insats kan hyran bli lägre, 900-1100 kronor kvadraten.

Tanken är att äldre som äger hus flyttar till en ny lägenhet i centrala Avesta.

– Att bygga villa i Avesta kostar fyra miljoner. De som bygger kan aldrig räkna med för att få de pengarna tillbaka. De bygger för att få ett livslångt bra boende.

Samma sak med kooperativt ägda lägenheter, fortsätter Gustafsson. Men här är köparna säkra på att få tillbaka kapitalinsatsen, varken mer eller mindre.

Många har anmält sitt intresse för de 25 lägenheterna som byggs i kvarteret Örnen. De har en mix av små och stora lägenheter. Etagelägenheter byggs i hörnen av fastigheten.

Mer läsning

Annons