Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuntoppar tog bort protestlistor

Fritidschefen på kommunen har bestämt att badet inte får ha protestlistor mot besparingarna i sina lokaler. Men en insändarskribent i AT protesterar mot det.

Annons

I stället har listan flyttats till Coop. ”Det här är i högsta grad en medborgarfråga där alla bör få säga sitt och inte ska tystas ner”, skriver en insändarskribent i fredagens AT.

AT har tagit del av en offentlig handling, där skriver fritidschef Jan Vennberg så här i ett mejl till badet: ”Generellt gäller att om vi tillåter en form av namnlista i kommunala lokaler kan vi inte säga nej till andra som vill lägga ut listor”.

Han har konsulterat en jurist på Sveriges kommuner och landsting som hänvisar till den så kallade likställighetsprincipen. Enligt den ska alla kommunmedborgare behandlas lika. Juristen anser alltså att om en protestlista läggs ut vore det svårt att neka en annan protestlista i kommunens lokaler.

– Det här är inte en begränsning av öppenheten, utan ett steg mot ökad rättvisa då vi behandlar alla protestlistor lika, säger fritidschef Jan Vennberg.

Kommunalråd Agneta Thörnqvist,

S, försvarar att protestlistan tagits bort från badet.

– Nu har vi fattat ett beslut om besparingar på baden, som ska klubbas senare också i kommunfullmäktige. Då blir det väldigt konstigt om det ska ligga protestlistor på badet när personalen där sedan ska genomföra dessa besparingar på badet.

Mer läsning

Annons