Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste bli bättre på avfall

Kommunens avfallsplan finns nu att beskåda och kommentera för kommunens invånare. Målet är att avfallet ska minska och att sorteringen ska öka.

Annons
Den nya avfallsplanen ska få Avestaborna att sopsortera mer. Men hela kommunens verksamhet påverkas också. På bilden syns en hög sopor som dumpades på macken i Horndal efter midsommar.

Avestaborna är bland de sämsta i Dalarna på att sopsortera, rapporterade AT i mars i år. Nu kommer kommunen med en avfallsplan som ska förbättra det och annan avfallshantering. Planen, som alla kommuner måste ha enligt lag, är nu tillgänglig för kommunmedborgarna att kommentera.

– Det är alltid bra att få in synpunkter. Bra förslag kan komma med, säger Erik Nordén, VD på kommunala Avesta VA och avfall AB.

Planens förslag ska inte bara underlätta för invånarna att sopsortera utan hela kommunens verksamhet ska också bli bättre på avfallshanteringen.

– Det involverar hela kommunen. Matavfallet ska till exempel minska i offentliga sektorn. Där har bildningsstyrelsen en del att göra, säger Erik Nordén.

En som har haft ett otrevligt möte med sopor är Leif Holmberg. I måndags hade någon dumpat tio sopsäckar med sopor på bensinstationen i Horndal som han driver. Utifrån alla ölburkar, vinflaskor och chipspåsar misstänker han att det är resterna av en midsommarfest som har hamnat på tomten.

– Det är svårt att bli av med sådana här sopor. Men hur man ska lösa det vet jag inte, säger han.

Avfallsplanen tar även upp nedläggningen av återvinningscentralen i Karlslund. Som ersättning föreslås en ny anläggning i centrala Avesta och en mindre i Horndal. Leif Holmberg i Horndal tycker att en återvinningscentral i orten är en bra idé i stället för den container som tillhandahålls en gång i månaden.

– De har fullt upp när de kommer, säger Leif Holmberg.

De mindre återvinningsstationerna där man kan sortera hushållssopor ansvarar inte kommunen för utan företaget FTI.

– Det ligger utanför kommunens ansvar. Men vi har som mål att det inte ska hamna så mycket återvinningsmaterial i soporna. Vi diskuterar såklart med FTI om hur det ska gå till. Och om man tittar på deras egna normer borde det finnas en till station i tätorten Avesta, säger Erik Nordén.

Planen finns att beskåda på biblioteket och på kommunens hemsida. Senast den 7 augusti ska kommentarerna ha lämnats in.

Mer läsning

Annons