Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkbrott kan lösas snabbare

2010 misstänktes 104 personer för innehav av narkotika i Avesta kommun. I hela landet är samma siffra 27 368 och det belastar SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) hårt.

Annons

För att åtala en person för ringa narkotikabrott krävs analys och analyssvar från SKL. I framtiden kan det räcka med ett erkännande och ett så kallat snabbtest just vid de ringa brotten.

Polisens egna tester kallas i vardagstal för snabbtest och det är ett sådant i kombination med ett erkännande från den misstänkte som ska räcka för att ett ringa narkotikabrott ska gå till åklagare.

I dag måste preparatet även skickas till SKL för analys. Skälet till att välja bort SKL i det här fallet är att det skulle öka hastigheten och minska trycket på SKL. Ser man till antalet ärenden så är det lätt att räkna ut att besparingen i tid och pengar blir stor.

– Det skulle underlätta enormt och minska vårt nuvarande inflöde på 25 000 ärenden om året med ungefär 6 000 ärenden. På det sättet skulle vi få mer tid att ägna åt de grövre brotten, säger Anna Zackrisson på SKL.

Det här nya sättet skulle enligt det nya förslaget användas när polisen hittar cannabisharts på högst 50 gram och amfetamin på högst fem gram.

– Vi är redan klara med steg ett: preparattester för cannabisharts och amfetamin är upphandlade och finns i lager. Utbildningen planeras att ske på SKL, förhoppningsvis i början av 2012, säger Kent Rosengren, handläggare för kriminalteknik på Rikspolisstyrelsen.

Fotnot: Statistik från Brottsförebyggande rådet.

Annons