Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knäckefabrik blev dyr affär för Industristaden

I förra veckan avslutades konkursen med knäckebrödsföretaget Delights of Sweden. Företaget hade skulder på över fyra miljoner men endast en och en halv miljon delades ut till fordringsägare.

Annons
Delights of Swedens lokaler har stått övergivna sedan sommaren 2011. I oktober samma år ansökte fyra olika parter om att företaget skulle sättas i konkurs, då hade företaget över fyra miljoner i skulder. En av de största fordringsägarna var hyresvärden Avesta Industristad AB med ett krav på över en miljon kronor.

– De som fick utdelning är de fordringsägare som varit prioriterade. Det är revisionsbyrå och bank som är det, säger Magnus Walberg, konkursförvaltare.

– En summa har också delats ut till personalen.

Avesta Industristad AB var en av de stora fordringsägarna, med ett krav på över en miljon kronor. Men de fick inte ett öre av kostnaderna som fördelades.

Varför gick företaget i konkurs?

– De investerade stort men sedan fick de problem i produktionen. De fick inte in kapital för att fortsätta. Pengarna tog slut, säger Magnus Walberg.

Finns det någon misstanke om brott?

– Det finns ingen misstanke om brott. Såvitt jag förstår har ägarna fått stora skulder på grund av det här.

Satsningarna och tilltron på företaget var stort. När de flyttade till Avesta talades det om att anställa tio personer som skulle arbeta i skift. Avesta Industristad AB investerade 3,6 miljoner kronor på ombyggnation, man byggde även in en klimatkammare för 431 000 kronor. Totalt satsade de fyra miljoner kronor på lokalerna, till detta ska också föras de 1,2 miljoner kronor som består av obetald hyra. De är en ren och skär kundförlust.

Susanne Berger (S), nyvald ordförande i Avesta Industristaden AB och Gamla Byn AB:s styrelse, har svårt att kommentera varför de valde att satsa på företaget.

– Jag var inte med då och kan inte gå in i den satsningen. Men vi kan lära oss av det och ta med dessa kunskaper in i framtiden, säger hon.

– Rustningen är inte bortkastad om vi får lokalen uthyrd. Grunderna är bra och vi har fina lokaler att visa upp och hyra ut, säger Susanne Berger.

Enligt både Berger och Johan Stråhle, tillförordnad vd på Avesta Industristad AB finns det flera intressenter.

– I princip har vi arbetat med att hyra ut lokalerna sedan den blev tillgänglig. Vi har visat lokalerna för flera intressenter.

Konkursen inleddes för ett år sedan varför har ni väntat så länge med att hyra ut lokalerna?

– Först försökte vi i samråd med konkursförvaltaren att hitta någon som ville ta över hela verksamheten. När det stod klart att endast maskinerna köptes så har vi försökt hyra ut lokalerna. Men vi vill inte bli desperata och dumpa priserna. Lokalen ska hyras ut till marknadsmässiga priser, säger Johan Stråhle.

AT har sökt bröderna Pacha som ägde företaget för en kommentar.

Mer läsning

Annons