Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vill skapa magi"

En av årets konstnärer i Avesta Art, Johnny Boy Eriksson, skulpterar i packtejp. Just nu gestaltar han en monumental installation på temat rotlöshet i Verket.

Annons
Dygnet runt. Konstnär Johnny Boy Eriksson arbetar med sin installation dygnet runt i Verket.

Konstnären Johnny Boy Eriksson klättrar på stegar för att bygga en mur av packtejp i rosthuset. Han bygger under den alkov där besökarna hos Avesta Art mött många spännande installationer genom åren.

Så blir det säkert även i år med Johnny Boy Erikssons installation.

– Det blir nog knappt att jag hinner klart. Så brukar det vara.

Han kom till Avesta och Verket den 16 april med två färdigställda skulpturer i packtejp som hade färdats i stora långtradare.

De hade förfärdigats hemma i Majorna, den allra bästa delen av Göteborg, enligt Johnny Boy Eriksson.

Nu jobbar han dygnet runt för att hinna bygga sin installation.

– Det är lite spoky med alla ljuden nattetid. Alltid smäller det till någonstans. Och jag känner av dem som har jobbat här en gång i tiden.

Han pekar på en vit figur som ska symbolisera de som har lyckas bryta sig ur de de bördor, de föreställningar som binder och snärjer oss.

– Jag vill skapa en magi.

Johnny Boy Eriksson berättar att han har gjort en video i vitt där han införd vit klädsel släpar en sten i snön. Temat för den installationen, Closure, knyter an till installationen han gör i Avesta.

Han är översvallande positiv över Avesta och Dalarna. Den fina hjälpen med login, maten, ja allt.

– Det är så lätt att komma in här. Och jag får en sån service, säger han och visar på sin assistent Randi och andra medhjälpare som syns bakom högarna av tejprullar.

Med Johnny Boy Eriksson har Avesta Art fångat ett riktigt stjärnskott på svenska konsthimlen.

Han slog igenom med en utställning på Wetterling Gallery i Stockholm så sent som i höstas. Alla Stockholmstidningar slog upp hans monumentala installation. Den hade tagit sex veckor att bygga på plats i galleriet.

Annons