Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har aldrig sett Tokyo så folktomt"

I går inträffade den största jordbävningen utanför Japans kust på över 100 år. Jonas Holm från Krylbo befinner sig i ett chockat och ödelagt Japan.
Fortfarnade  saknas över tusen människor efter att flodvågen slog in över Japans kust.

Annons
I Sendai slog tsunami-vågen in och lämnade ett spår av förödelse bakom sig.

- I dag är det väldigt tyst i Tokyo. De flesta verkar ha stannat hemma, jag har aldrig sett Tokyo så här folktomt förut, skriver han i ett meddelande till Avesta Tidning.

Jonas Holm, 23 år, bor och studerar i Tokyo. Han har klarat sig bra men att oron att ens vänner har klarat sig är stor. Han bor en bit in i landet och har inte drabbats av tsunamin. När skalvet började befann han sig i sin lägenhet. 

- I vanligt fall brukar de små jordbävningarna sluta rätt snart igen, men denna gång blev det bara starkare och starkare. Till slut valde jag att lämna huset för jag var rädd att det skulle kollapsa, berättar han. 

När han kom ut på gatorna var de fyllda av folk som tagit sig ut i rädsla av att husen skulle falla sönder. 

- Resten av dagen och natten fortsatte marken att gunga till och från. Det kändes ungefär  som att befinna sig på en färja. Jag blev sjösjuk för första gången i mitt liv, berättar han.

Mobiltelefoner slogs ut och tunnel- och pendelstågsystemet stängdes av, vilket ledde till tiotals långa köer till telefonkioskerna, och köer till taxibilar.

Hur är stämningen nu?

- Oron om att det ska komma ett till skalv finns i luften, och många är oroliga över explosionen i Fukushima och dess konsekvenser, säger han och tillägger.

- Min hyresvärd har uppmanat mig att stanna inomhus vid skyfall pågrund av giftigt regn på grund av brinnande oljeraffinaderier.

I dag, lördag, går tågen igen. Men Jonas Holm har av vänner blivit rekommenderad att köpa en förråd med nödmat.

- Det ska placeras i rummet under sängen, i fall att det kommer ett till stort skalv och man skulle bli instängd. Vi uppmanas även spara på el, då flera kraftverk är nere.

Och fortfarande är oron stor.

- Jag har inte fått tag på alla vänner än, självklart blir man orolig, säger Jonas.

Det brinner på flera oljeraffinaderier och industriområden.
Jonas Holm, 23 år, bor i Tokyo.

Mer läsning

Annons