Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jacob blir ny chef på järnverket

Han kallar sig själv för en ”slö chef” och hans mardröm är att få gå på en anställds begravning, därför är säkerheten viktigast för honom.

Annons
Gillar rostfritt stål. Jacob Sandberg framför Avesta järnverks egna produkt. Och det finns en del rostfrittstål i hans hus, bland annat är trappräcket i rostfritt. ”Det gäller att ta sitt ansvar” säger han och ler.

Jacob Sandberg började sin karriär inom Outokumpu i just Avesta. Det var i början av 2000-talet. Nu tar han över som platschef på järnverket och fortsätter som affärschef för Special Coil-enheten.

I början av 2000-talet rekryterades Jacob Sandberg som chef till forskningsenheten i Koppardalen. Därefter jobbade han flera år på Avesta Welding innan den enheten såldes. Då tog Jacob över det så kallade OK1-projektet, som är ett arbetssätt med fokus på att produktionen ska kontinuerligt bli bättre.

– Vi rullade ut det här sättet att arbeta till runt 20 fabriker, säger Jacob.

Sedan dess har han arbetat som affärschef för området Thin Strip, som inkluderade verken i Långshyttan, Nyby samt Sheffield.

– Det var tungt när jag fick åka till Sheffield och ställa mig inför 300 personer och berätta att nu ska vi lägga ner denna enhet. För mig var det viktigt att vi genomförde avvecklingen på ett bra sätt, så att jag kunde se alla anställda i ögonen.

Nu kommer Jacob ha totalt 1 200 personer under sig, 900 i Avesta och 300 i Nyby. Men han ser sig själv som en ”slö chef”.

– Jag är villig att delegera uppgifter till andra, dygnet har bara 24 timmar.

Nu kommer en chefsnivå att försvinna, blir det inte mer jobb då?

– Jag har fortfarande samma typ av jobb som tidigare, när det gäller affärsmässigt. Som platschef kommer jag att ha mer ansvar för fler personer. Det gäller att förenkla och kombinera för att det ska fungera, samt att göra organisationen självgående.

Hur är du som chef?

– Jag tror på teamet. Under de kommande veckorna kommer jag gå runt och bekanta mig med alla för att kunna bygga upp ett välfungerande team. Jag ska lyssna och få input för att kunna bygga upp två bra team. Jag gillar att hålla en dialog snarare än att skjuta ut en ordern en gång i månaden.

Vad är viktigast för dig som chef?

– För mig är säkerheten hos de anställda viktigast. Det är en mardröm att få gå på en anställds begravning. Vi måste arbeta aktivt för att det inte ska ske några olyckor.

Ska vi ha kvar hoppet för den miljardinvestering det har varit på tal om i Avesta?

– Jag tycker att vi just nu ska gilla läget och jobba med det vi har. Det är ingen vits med att gräma och fundera på det. Det har varit en tung tid för koncernen, både finanskrisen samt att den kinesiska draken är här. Det finns en överkapacitet av tillverkning av stål.

Hur ska ni möta hotet från Kina?

– Vi måste växa vidare med vårt specialstål, vi måste bli bättre och utvecklas. Gör vi det och lyckas så kommer det att bli bra.

Och hur ska ni bli bättre här i Avesta?

–Om alla 900 gör något lite bättre varje dag så går det. Det gäller att vi har en gemensam bild och vet vad vi vill.

– Ni kan lita på att jag kommer att göra mitt bästa som chef!

Jacob Sandberg

48 år.

Uppvuxen i Göteborg, men har inte bott där sedan lumpen. Nu bor han i Uppsala.

Har fru och en son och dotter. Båda barnen går i högstadiet.

Har ambitionen att pendla med tåg till Avesta från Uppsala. Men är bitter över att det inte kommer att fungera. ”Fördelen med att åka tåg är att man kan jobba samtidigt. Nu kan jag bara prata i telefon när jag kör.”

Lyssnar på P1 eller Rixs FM när han kör bil och när han är på det humöret – hårdrock.

En av hans favoritfilmer är Seven.

Han gillar utförsåkning och åker bland annat Väggen och Experten. Men ska åka i Vasastafetten nu i mars.

Minnen från tidigare år i Avesta; när Plus-huset brann och Dalälven forsade över och tog med sig det nya kraftverket.

Favoritplatsen i Avesta är att jogga längs med älvpromenaden. En utmaning till våren blir att springa Karnevalsloppet.

Mer läsning

Annons