Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Inte helt ovanligt med infektionsrisk”

– Tyvärr är det här en väldigt tragisk historia som fick väldigt tragiska konsekvenser. Alla är ledsna för det, säger överläkare Even Höye vid medicinska klinikens lungsektion på Falu lasarett.

Annons

Med hänvisning till patientsekretessen vill han inte svara några frågor som rör Elisabeth Bängs-Dellmert. Hon är fortfarande patient hos kliniken och alltså under vård och behandling.

Generellt sett är det inte helt ovanligt med den biverkning som Elisabeth Bängs-Dellmert fick av cellgiftbehandlingen, uppger Even Höye. Cytostatika ger sänkt immunförsvar och ökad infektionsrisk.

Är det vanligt med amputationer som biverkan?

– Det har komplicerade medicinska orsaker och ytterst kan det bli konsekvensen av tilltäppta kärl och vävnadsdöd. Utvecklingen var väldigt snabbt vid det här tillfället.

Med hänvisning till patientsekretessen vill Even Höye inte svara varför ett bakterieprov inte togs trots patientens begäran om detta till den läkare som undersökte hennes halsonda. Han vill inte heller kommentera det här med tanke på Elisabeths sjukdomshistoria med streptokockinfektioner i halsen. De som förresten finns angivna i hennes journaler.

Förekommer inte checklistor inför behandling med cellgifter med tanke på sådana här biverkningar?

–Vi har goda interna checklistor som vi följer.

Ingår bakterieodling i checklistan?

– Vi har goda rutiner för det.

Vård och behandling som leder till risker för patienter i vården ska anmälas till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. Har det skett?

– Nej, det har vi inte gjort.

Planerar ni att göra det?

–Då får du tala med vår medicinskt ansvarige läkare Ann-Sofie Enlund.

När AT når verksamhetschef Ann-Sofie Enlund berättar hon att en anmälan om Lex Maria inte planeras.

–Alla på medicinkliniken som varit inblandande har blivit mycket berörda av patienten och hennes allvarliga sjukdom. Vi har gått igenom vad som hänt väldigt noga, också om vi kunde ha gjort något annat. När sjukdomsförlopp blir ovanliga har vi samråd och diskussioner, för att lära oss och samla erfarenhet. Det ingår i vårt dagliga arbete, säger hon.

Gången vid Lex Maria-anmälan är att den ansvariga verksamhetschefen på kliniken skickar journal och information till en chefläkargrupp inom landstinget som avgör om en Lex Maria-anmälan ska göras.

Mer läsning

Annons