Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen smittad av TBE i Avesta – än

TBE-smittan ökar i Sverige. Riskområdena breder ut sig. Men ännu har bara ett fall anmälts i Dalarna i år. Personen tros ha smittats i Stockholm.

Annons
Fästingar sprider sjukdomar som TBE och Borrelia.

Det är inte bara vi människor som njuter av sommaren. När graderna stiger kryper fästingarna fram. Och med fästingar följer sjukdomar som TBE (fästingöverförd hjärninflammation). Men än behöver inte Avesta oroa sig.

Varje år drabbas 150 till 200 svenskar av TBE (Tick Borne Encephalitis). Hittills i år har 35 fall anmälts i landet. Men endast ett i Dalarna. Den personen tros dessutom ha blivit fästingbiten när den besökte Stockholms skärgård. Så än så länge behöver Avestaborna inte oroa sig.

Fästingar brukar trivas i fuktiga miljöer där det finns halvhögt gräs. I Sverige är de mest drabbade områdena Östersjötrakten, ostkusten och runt Mälaren. Men TBE-smittan sprider sig i landet.

– De drabbade områdena har brett ut sig. Nu förekommer TBE också kring Vänern och västkusten. Men absolut störst risk att bli smittad är i Stockholms skärgård, säger Astrid Danielsson, biträdande smittskyddsläkare, Falun.

Läs mer i onsdagens AT.

Mer läsning

Annons