Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen jobbkris trots många varsel

– Vi har inte haft någon dramatisk ökning av besökare på Arbetsförmedlingen, säger Elisabet Döring, arbetsförmedlingschef.

Annons
Välkommen in. Blerta Krenzi och Maria Achrén är nyanställda på Arbetsförmedlingen. Deras uppgift är att se till ha kontakt med kommunens företag. Elisabet Döring (till höger), arbetsförmedlingschef med områdesansvar för Avesta och Hedemora är själv förvånad över att antalet arbetslösa ännu inte stigit i kommunen.

Hon har ansvar för Avesta och Hedemora. Två kommuner som dragits med många stora och tunga varsel den senaste tiden.

– Just nu är det ingen ökning av antalet arbetslösa, men det tar några månader innan de som varslats blir uppsagda. De flesta kommer ut i arbetslöshet i augusti och oktober, säger hon när vi träffas för att gå igenom antalet varsel och arbetslösa i kommunen.

– Effekten syns inte än.

När Outokumpus stora varsel kom i oktober skrek hon lika högt som alla andra.

– Men jag har varit med om två stora varsel där tidigare, så jag hiar inte upp mig lika mycket längre, säger Elisabet Döring.

På grund av det arbetsmarknadspolitiska läget beslutade regeringen att satsa mera pengar på arbetsförmedlingen. Åtta personer har nyanställts i kommunen som ska möta de som varslats.

I Avesta och Hedemora har sammanlagt elva företag under 2011 varslat 622 personer. Men när alla förhandlingar stått klara är det bara 350 personer som blivit uppsagda.

– Det är många som gått i pension och antalet har minskat när vi väl fått personallistorna. Ofta tar företagen i när de lägger ett varsel för att vara säkra på att inte behöva varsla om, säger Elisabet Döring.

Läs mer i fredagens AT.

Annons