Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ersättning när vittnen saknas

I höstas skrev Avesta Tidning om Reino som blev påkörd och sedan fick betala för både ambulans och sjukvårdstransport. Nu får han ingen ersättning från försäkringen heller.

Annons
Reino Österstål i korsningen Markusgatan och Myrgatan där han blev påkörd i augusti förra året. Eftersom ingen såg krocken får han ingen försäkringsersättning.

I augusti förra året blev Reino Österstål påkörd av en smitare i korsningen Markusgatan och Myrgatan och skadade knäet illa.

Han fick då betala både för ambulansen och sedan för en sjukvårdstransport till Falun. Efter att Avesta Tidning skrivit om honom slapp han betala för sjuktransporten.

När olyckan skedde hörde Reino också av sig till sitt försäkringsbolag, men fick svaret att de inget kunde göra för att han inte hade någon olycksfallsförsäkring. Han fick tipset om att kontakta Trafikförsäkringsföreningen. Förra veckan fick han beskedet: Ingen ersättning. Det är inte bevisat att olyckan orsakades av ett fordon.

– Det här är inte för min egen vinnings skull. Men ska det vara så att en privatperson måste ha ett vittne med sig hela tiden för att få ersättning, säger Reino Österstål.

– Det är en väldigt liten chans att få ersättning om det inte finns några vittnen. Det måste styrkas på något sätt att det har varit ett fordon inblandat, säger Michael Tagel gruppchef för motorskador och sakskador på Trafikförsäkringsföreningen.

Han kan inte uttala sig om specifika ärenden och säger att bedömningen alltid är olika från fall till fall. Ibland kan läkarjournalen vara tillräcklig som bevis om skadan är tillräckligt specifik. Att den skadade påträffas liggande på gatan, vilket Reino gjorde, är inte tillräckligt.

– Det säger ingenting om att det har varit ett fordon inblandat, säger Michael Tagel.

Precis efter olyckan fick Reino hjälp av en kvinna. Hon såg inte själva kollisionen men hjälpte honom när han låg skadad på gatan. Han har däremot kommit i kontakt med en kvinna som säger att hon såg allt.

– Jag brukar åka samma buss som henne. Hon gick tio meter framför mig och sa att hon såg det, säger Reino Österstål.

Enligt Michael Tagel värderas dock inte vittnesmålen särskilt högt när de kommer i efterhand.

– Allt handlar om tidsperspektivet. Om det kommer vittnesmål någon månad eller ett år senare är trovärdigheten inte speciellt stor, säger Michael Tagel.

Reino Österstål tycker att det är konstigt att det inte finns någon hjälp när vittnen saknas.

– Man törs knappt gå ut ensam. Folk borde veta att det går till så här, säger han.

Mer läsning

Annons