Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska mot Ingemar Gustafssons sätt

Ingemar Gustafsson kritiseras för att han har blandat ihop sitt privatliv med sitt politiska uppdrag i bolagsstyrelsen.

Annons

Kritiken mot GBAB:s styrelseordförande Ingemar Gustafsson (S) gäller bland annat att han på eget bevåg har engagerat en marknadsföringskonsult utan att frågan hade diskuterats i bolagets styrelse.

Styrelsen hade vare sig diskuterat att de skulle ha hjälp med marknadsföringen eller att just denna person hade utsetts vars bakgrund de övriga i styrelsen inte kände till.

Dessutom blandade Ingemar Gustafsson ihop sitt privatliv med sitt politiska uppdrag i GBAB när han engagerade marknadskonsulten som han hade inlett ett personligt förhållande med.

– Vi var inte något par när marknadsföringsuppdraget diskuterades mellan GBAB:s styrelse och konsulten utan blev det först senare, kanske i mitten, slutet av juli, och vi är numera särbos, säger Ingemar Gustafsson och menar att han hela tiden har GBAB:s bästa för sina ögon.

Men det var många upprörda känslor hos styrelsens ledamöter när de först blev presenterade för marknadsföringskonsulten.

Det skedde vid ett ordinarie

styrelsemöte i bolaget den 28 augusti. Då lades det till en extra punkt på dagordningen och Ingemar Gustafsson presenterade konsulten och de marknadsföringsplaner som var på gång.

Vad som verkligen avhandlades under denna extra punkt på dagordningen är svårt att veta och om det fattades några beslut eftersom den punkten inte nämns i protokollet från detta möte. Eventuella beslut under denna punkt kan då inte gälla.

Några dagar senare,

den 5 september, hade man ett extra styrelsemöte i bolaget med två punkter på dagordningen. Det var en punkt om en marknadsföringsinsats och en extra granskning av hur konsultuppdragen i kommunen och dess bolag har kommit till under åren 2011 och 2012.

En marknadsföringsplan för kvarteret Örnen presenterades av bolagets vd och antogs av styrelsen. Det var inte samma plan som visades på styrelsemötet i slutet av augusti och som konsulten hade tagit fram. Den rapport samt ytterligare en som GBAB betalat 40 000 kronor plus moms för.

Den nya planen hade utarbetats internt och hade inte särskilt stor koppling till konsultens arbete.

När det gäller marknadsföring av Koppardalen, så pågår redan ett sådant projekt, där Avesta kommun och Gamla Byn AB ingår. Båda parter satsar 300 000 kronor och marknadsföringen startade med ett brevutskick till alla Avestabor i december 2011, där man bad om förslag på företag som skulle kunna flytta sin verksamhet till Avesta.

Nu har också en telefonkampanj startat, där man kontaktar och diskuterar med de föreslagna företagen och bearbetar andra tips som har dykt upp.

I dag är det sagt att en preliminär redovisning ska presenteras av hur konsulttjänster i kommunen och dess bolag har upphandlats under de två senaste åren.

Ingemar Gustafsson, ordförande i Gamla Byn AB:s styrelse.

Mer läsning

Annons