Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon vet vi vad som orsakade smällen

I morgon släpper sekretessen över vad som orsakade Krylbosmällen. Malcolm Munthes trädgårdsmästare berättar vad han tror hände för AT.
– Allt pekar mot att det var han (Malcolm Munthe) som ordnade Krylbosmällen, säger Sven Berglund.

Annons
Malcolm Munthe berättade för Sven Berglund hur han ordnat Krylbosmällen.

Sedan Krylbosmällen ägde rum 19 juli 1941 har det spekulerats i vad som verkligen hände. Några har trott att det bilades gnistor som i sin tur satte eld på ammunitionen. Andra är övertygade om att det är motståndsmän som ligger bakom smällen.

En person som tidigt nämndes vad Malcolm Munthe som länge bott på Hildasholm i Leksand och som tjänstgjorde som underrättelseofficer i den brittiska armén. Dagen efter explosionen i Krylbo utvisades han till England.

Sven Berglund är i dag 91 år gammal och bor i Skogsbo. Han är övertygad om att det var Malcolm Munthe som är hjärnan bakom den kraftiga smällen.

Det finns en anledning till att Sven Berglunds åsikt är extra intressant. Han jobbade nämligen som Malcolm Munthes trädgårdsmästare på 1960-talet.

– Jag kom till Leksand 1945. På 60-talet fick jag chansen att ta hand om en handelsträdgård som låg på kyrkans mark, bredvid Hildasholm.

Läs mer i måndagens AT.

Mer läsning

Annons