Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon är det Avesta Art-vernissage

I dag är det vernissage för den tionde upplagan av Avesta Art. Årets tema Sagolikt bjuder på upplevelser för besökare i alla åldrar – även små barn. 15 konstnärer visar verk i små och stora format i i Verket, som den gamla järnbrukshyttan heter numera.

Annons
Konstnär Hanna Beling visar en barnfigur i tre olika format i vax och silikon.  Till höger visas hennes byst av Margareta Krook, den som finns i brons utanför Dramaten i Stockholm.

– Det har varit en spännande resa att utforma årets Avesta Art, sade Kenneth Linder, chef för Verket, när han presenterade utställningen för pressen tidigare i veckan.

Ingenting är ju givet på förhand när konstnärer bjuds in. Utformningen sker på plats i de utrymmen som de får till förfogande.

Och det finns stora ytor att breda ut sig på, 5000 kvadratmeter. Och slaggstensmiljön måste vara en krävande att hantera.

Ljussättningen är inte minst en utmaning, och den når nya höjder i årets upplaga av Avesta Art.

Nio verk från tidigare årgångar av Avesta Art finns dessutom att återupptäcka, till exempel förra årets uppskattade Korridor av Sonja Nilsson. Björn Lewins Galleri finns förstås också att se och uppleva.

En spännande resa är en bra beskrivning för besökarna på Avesta Art.

Resan börjar redan utanför lokalerna med skulpturer i stora format av Dickabördige skulptören Pontus Ersbacken. Stålet i hans skulpturer ger en tydlig referens till det tid då hyttan var i full sving.

Temat Sagolikt är påfallande redan när man stiger in genom de jättelika portarna till Verket.

Här möter en stor målning av Andreas Stimmer, Smedjebackenkonstnären som kombinerar sagomotiv à l a klassiker som John Bauer med sockersöt kvinno–

gestaltning påminnande om forna tiders illustrationer i veckotidningar.

Det skarpa dagsljuset som faller genom de höga fönstren skulpterar till och med receptionen i spännande former.

Fönstren speglas i amerikanske konstnärens Eric Dyers roterande glasmontrar i entréhallen. De färgglada plastbitarna förvandlas till ett myller av figurer med hjälp av de tredimensionella glasögonen som hänger från det höga taket.

De allra minsta barnen får sitt lystmäte en trappa ned, i markplanet. Stina Wirséns mysiga rum med filmvisning av hennes sagofigur Vem och inramade teckningar ur hennes böcker

Barnen kan ta plats i ett kuddhav och ta del av hennes kortfilmer om Vem. De kan också låna en Vembok intill att bläddra och läsa i med hjälp av föräldrarna. Vem är en figur som stora och små kan känna igen sig i.

Lär mer i fredagens AT.

Vem sitter på slaggstensmuren i rosthuset. I bakgrunden finns Kaj Engströms betongdockor och målningar Ulrika Minami Wärmling.

Mer läsning

Annons