Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I köket hos - september

En glad Per Skog öppnar ytterdörren och visar in till köket. Ett hemtrevligt, ljust och lagom modernt kök där Per preparerat alla ingredienser till detta inslag. Idag blir det fläskfilémedaljonger i grönpepparsås med ångbåtspotatis i ugn. Per har valt att laga hela sitt recept, från början till slut, och vi I köket hos… får vara med under hela processen.

Annons

Namn: Per Skog

Ålder: 53

Bor: Hedemora

Familj: 3 utflugna barn, 2 barnbarn och min far

Yrke: Fönsterfabrikör

Bästa köksredskap: En riktigt bra kockkniv och en gjutjärnspanna

Favoritkrydda: Salt, peppar och vitlök

Favoritkock: Lite kliché kanske men min mamma var faktiskt en otroligt bra kock

En glad Per Skog öppnar ytterdörren och visar in till köket. Ett hemtrevligt, ljust och lagom modernt kök där Per preparerat alla ingredienser till detta inslag. Han frågar om det var svårt at hitta hem till honom och jag måste ju erkänna att jag inte kan Hedemora med omnejd särskilt bra. Ändå lyckades jag ganska bra med bara två felkörningar på små, kringliga, villaområdesvägar.

Per har valt att laga hela sitt recept, från början till slut, och vi I köket hos… får vara med under hela processen.

- Det är viktigt att ha bra matlagningsredskap i köket. En riktig kockkniv och en riktig gjutjärnspanna, som man både kan ha på spisen och i ugnen, är ett måste i mitt kök, säger han.

Vi småpratar lite medan Per sätter igång och skär upp fläskfilén i bitar. Vid frågan om vad som alltid måste finnas hemma i kylskåpet svarar han grönsaker, och efter någon sekunds betänketid tillägger han också ägg. Något som däremot inte borde finnas i kylskåpet men som allt som oftast ändå slinker in är såklart öl.

- Jag försöker tänka på vikten men det är inte helt lätt att låta bli, skrattar han.

Något som definitivt aldrig serveras hemma hos Per Skog är surströmming, av den enkla anledningen att det luktar illa. Det smakar heller inte särskilt gott påpekar han. Fisk i största allmänhet är inte direkt någon favorit.

När det gäller att handla mat så blir det väldigt spontant.

- Eftersom jag bor ensam blir det ju sällan att man storhandlar. Jag har nära till butikerna och därför blir det mest att man fyller på med färskvarorna lite då och då. Enda gången man storhandlar är väl om man ska bjuda över lite folk eller så, säger han.

Medan Per fortsätter att avancera med sin matlagning pratar vi om lite allt möjligt. Han berättar att han reser en hel del i sitt arbete, något han tycker är väldigt kul. Det är ofta utomlands han hämtar inspiration och idéer till sin egen matlagning.

- Utomlands brukar jag alltid fråga efter receptet på någon maträtt jag tycker är extra god. Eller bara fråga efter ingredienserna och sedan försöka göra det själv hemma. Likaså om man blir bjuden av goda vänner eller familjen. Då frågar jag efter receptet om det är något jag verkligen gillar, förklarar Per och sätter in klyftpotatisen i ugnen.

Medan han börjar finhacka tomater, gullök och sallad pratar vi om huruvida han har några särskilda regler eller rutiner i sitt kök. Han förklarar att för honom är det viktigt att hålla undan medan man lagar mat, ingen disk eller skräp på matlagningsområdet. Rent och snyggt ska det vara.

- På onsdagar lagar jag alltid mat ihop med min far. Då hjälps vi åt i köket och fungerar mer som ett team. Vi brukar unna oss ett gott glas vin då också, berättar han.

Om man ska bjuda Per på hemmalagad mat så är soppa som förrätt ett säkert kort. Om man sedan följer upp det med en kötträtt, gärna med lite ohälsosam grädde, eller en riktigt god fiskrätt så har man lyckats bra.

- Om någon annan bjuder så funkar faktisk fisk också, skrattar han.

Som avslutning undrar vi vem, vilken som helst, Per skulle vilja ha som middagsgäst och vad han då skulle bjuda på. Efter lång betänketid svarar han John F. Kennedy, men ändrar sig sedan till Astrid Lindgren. Vid frågan om varför och vad han skulle bjuda Astrid på svarar han:

- För att hon verkade mycket trevlig, intressant och faktiskt riktigt rolig. Det skulle definitivt bli en fantastisk diskussion vid matbordet eftersom hon verkade ha förmågan att formulera sig kul. Jag skulle nog bjuda på någon typ av fisk, tro det eller ej, och lite vitt vin, skrattar han.

Mer läsning

Annons