Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hede får katterna gå på spa

I ett rum ligger Elvis och sover, i ett annat sitter nyanlände Svante och i ett tredje bor bröderna Ior och Imze. På Södra Dalarnas kattpensionat får besökarna bo, bada och titta på tv.

Annons
I Södra Dalarnas kattpensionat finns även ett kattspa. Här kan Eva Lövgren bada och ta hand om katternas päls. Norska skogkatten Imze är en van besökarei spaet.

I Hede ligger kommunens enda pensionat för katter. I elva rum välkomnar Eva Lövgren fyrbenta besökare från hussar och mattar som ska resa bort, tillbringa tid på sjukhuset eller kanske renovera sitt hem.

– Den besökare som rest längst för att komma hit bor i Luleå. Annars är det många stockholmare som lämnar sina katter här när det ska upp till fjällen, säger Eva Lövgren.

Vissa kommer dit för att låta Eva Lövgren ta hand om deras katter, att bada och kamma pälsen, innan de ska på utställning.

– Jättemånga har uppfattningen att det är omöjligt att bada katter. Jag har aldrig någonsin blivit biten och det är inga katter som rivit mig, säger Eva.

Eva Lövgren startade kattpensionatet 2008. Då byggdes en ny byggnad för katterna med golvvärme, brand- och inbrottslarm, rastgårdar och bra ventilation. Men idén om pensionatet kom något tidigare.

– Jag och en kompis skrev ett reportage om ett kattpensionat till en kattidning. Då blev jag väldigt sugen att starta ett eget. Jag tänkte att jag också kunde göra det här. Sedan funderade jag ett tag innan jag slog till.

Innan Eva startade kattpensionatet jobbade hon på ett hem för missbrukare i Hedemora. Kunskaperna hon fick lära sig där har hon nytta av i det nya jobbet också.

– Båda jobben handlar om att ta hand om någon, och om psykologi. För katterna krävs att man tänker på ett sätt och med ägarna ett annat. Vissa är jättenervösa när de ska lämna av sina katter.

Eva berättar att hon nu hittat sitt drömjobb.

– Ja, men det är inget man blir miljonär på, inte i pengar i alla fall.

Är det ett heltidsarbete?– Det är mer än heltid. Under högsäsong är jag i gång vid sex på mornarna och när jag släcker lampan på kvällen är den elva eller halv tolv.

Kattintresse. Eva Lövgren har under hela sitt liv haft ett stort kattintresse. På en kattutställning fastnade hon för rasen Maine Coon. Nu har hon flera stycken hemma, en av dem är Babbis.
Störst. Katten Elvis är en Maine Coon. Han är störst av alla pensionatbesökare, och väldigt social.
Nyfiken. Den heliga birman Snövit är väldigt nyfiken. Från sin rastgård brukar hon spana på Eva Lövgrens hönor.
Eva Lövgren har sparat den päls som blev kvar från en av hennes besökare. Den håransamlingen brukar hon visa som ett avskräckande exempel och en påminnelse om att man måste ta hand om sin katts päls.
Kattbio. Katterna på Eva Lövgrens kattpensionat får ibland titta på tv. Där visas speciella dvd-skivor som visar fåglar och insekter. Enligt Eva gillar vissa katter filmerna väldigt mycket.
Katten Imze brukar tillsammans med sin bror Ior ofra besöka Södra Dalarnas kattpensionat.

Mer läsning

Annons