Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag blir det gratis på bussen i Avesta

Nu betalar du ingenting när du åker buss i kommunen.

Annons

Gratistrafiken i Avesta drar i gång i dag när politiker och representanter från Dalatrafik bjuder in allmänheten till fika och samtal om bussar på förmiddagen vid Avesta busstation.

Projektet kommer att pågå fram till juni 2014 och är ett försök från kommunen för att få fler att ta bussen. Men det började som ett vallöfte från kommunens rödgröna majoritet att busstrafiken skulle bli gratis för barn och ungdomar.

– När sedan tjänstemännen satte sig och räknade på det visade det sig att det bara skulle kosta 20 000 kronor extra att göra det gratis för alla, säger Marie Palm, informatör på kommunen.

Vid dagens kommunfullmäktigemöte i Fors uppmanas ledamöterna att föregå med gott exempel och ta bussen. De politiker som åker från Avesta kan man då träffa på buss nummer 4.

Samtliga bussar som kör inom kommunen blir gratis, medan de som kör in i andra kommuner fortfarande kommer att ta betalt. Buss nummer 5 och 205 med slutdestination Borlänge behöver man fortfarande betala för att åka med, även om man hoppar av på en station inom Avesta.

Buss nummer 12 som tidigare har gått till Hedemora är en av linjerna som blir gratis, men kommer numera vända i Snickarbo vid gränsen till Hedemora.

Först den 20 augusti öppnas den nya linjen 302, som kommer att gå mellan busstationen och Brunnbäck.

– Det brukar vara färre personer som åker på sommaren så det verkliga testet kommer efter den, säger Marie Palm.

Resandet inom kommunen är nu biljettlöst, men det går fortfarande att köpa biljett på bussen, om man till exempel ska fortsätta resan över kommungränsen. Dalatrafiks resegaranti gäller också

Mer läsning

Annons