Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyr bil av grannen

I Sverige finns fler än fyra miljoner personbilar. Många av dem står oanvända väldigt ofta. Detta vill företaget Flexidrive ändra på. Genom att hyra ut bilen till grannen kan du tjäna en hacka samtidigt som grannen får tillgång till en bil för billig penning.

Annons

Hur fungerar det?Bilägare lägger upp sina bilar på vår hemsida. När de blir medlemmar kontrollerar vi att bilen har klarat besiktningen och har betalat fordonsskatten. Därefter kan personer som vill hyra en bil gå in och se vilka bilar som finns att hyra i deras närområde på en karta. När man hittat en bil som verkar lämplig skickar man en förfrågan till uthyraren som har 24 timmar på sig att svara, berättar Ahmed Al-Rahma, en av Flexidrives grundare.

Uthyraren bestämmer själv till vilket pris bilen ska hyras ut. Liknande koncept finns bland annat i Australien, England och USA. Ur ett miljöperspektiv är det dessutom bättre att fler delar på en och samma bil. Men vad händer om

Vad händer om någon stjäl bilen?-Stjäls den av någon annan än den som hyrt bilen så gäller stöldförsäkringen som vi tillhandahåller. Och stjäls den av personen som hyrt den så är det vår bedrägeriförsäkring som gäller. Den ersätter bilens marknadsvärde upp till en miljon kronor, säger Ahmed al-Rahma.

Flexidrive startade för två månader sedan och utvecklingen har gått snabbt.

- Vi har redan 650 medlemmar. Det är många som inser att deras bil står stilla väldigt mycket helt i onödan. Det är ett sätt att finansiera sitt bilägande samtidigt som folk som vill hyra bil vid behov får tillgång till billiga bilar.

Mer läsning

Annons