Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Saga hann springa ifatt tjuven

Sagas hjälteinsats i nattmörkret i Stora Alsbo blev avgörande i jakten på inkräktaren. Husse Jimmy Kihlström låg hack i häl.

Annons
Dagens hjältar. Hunden Saga och hussen Jimmy. Saga blev efter sin insats belönad med ett extra stort märgben.

Det var runt klockan tio i lördags kväll som paret Jimmy Kihlström och Pernilla Eklund hade oönskat besök på gården i Stora Alsbo.

Medan Jimmy låg och sov, då han skulle upp tidigt och jobba, och sambon Pernilla satt vid sin dator i köket så rycktes ytterdörren upp av en okänd man. Hunden Saga, som är en blandras mellan labrador och bordercollie, agerade snabbt och skrämde ut mannen på gården.

–Jag väckte då Jimmy och berättade vad som hänt, säger Pernilla Eklund.

En nyvaken Jimmy Kihlström tog med sig Saga för att leta reda på mannen.

– Hon lyckades spåra honom till bäcken här utanför. Jag hörde hur mannen sprang på andra sidan bäcken, men jag såg honom inte. Det var kolsvart ute, berättar Jimmy Kihlström.

Han berättar vidare hur han hörde ljud från grusvägen utanför gården, ljud som visade sig vara en granne som inte kunde komma förbi med bilen.

– Tjuvarna hade blockerat vägen med en bil. Jag bad vår granne att stanna kvar vid vägen ifall mannen skulle dyka upp där. Jag kom vid det laget på att jag inte såg riktigt, så jag gick in för att hämta mina glasögon, säger Jimmy med ett skratt.

Jakten på mannen fortsatte sedan i skogen bakom huset och över en åker.

– Saga fick upp ett nytt spår på honom och vi tog oss över åkern. Sedan ville hon in i ett buskage. Jag tänkte då att hon kanske hade spårat fel men hon ville envist in i buskaget, säger han.

Saga visade sig ha rätt då mannen låg gömd uppe på en sten inne i buskaget. Saga och Jimmy väntade sedan där, tillsammans med grannar till paret, tills polisen kom.

– Mannen var antingen full eller påtänd, för han rörde sig inte ur fläcken. Jag kände mig liten när jag stod där. Det var en blandning av många slags känslor, säger Jimmy.

Polisen hittade sedan slangar och hinkar vid parets bilar, viket tyder på att de var ute efter bensin.

–Det är möjligt att de ville in här och leta reda på en nyckel till tanklocket. Så det här var nog egentligen småfifflare, säger Pernilla.

Pernilla driver till vardags ett företag som sysslar med hundkurser av olika slag och det är på det viset som Saga har lärt sig att spåra.

– Man tränar ofta spårning med hundar för att aktivera sig och som hjälpmedel om man går vilse och inte i huvudsak för tillfällen som detta, men det var häftigt att se att det fungerar när det verkligen gäller, säger hon.

Jimmy säger vidare att Saga i vanliga fall är rädd för mörkret.

– Hon är i vanliga fall rädd, men hon måste ha känt av att det den här gången var på allvar.

Paret och hunden Saga fick mycket beröm av polisen.

– De tyckte att det var suveränt att de fick fast åtminstone en av männen. Oftast finns det inget att göra för polisen vid sådana här fall, säger Jimmy.

Pernilla vill också ge poliserna beröm.

– De var vana vid hundar och otroligt vänliga och proffsiga, säger hon.

Jimmy tycker ändå att det bästa med det här var det otroliga engagemang som parets grannar visade upp.

– Det är bra att veta att man kan ringa någon mitt i natten om det är något. Det är oftast något man bara säger, men det stämmer verkligen i vår by. Det är bra att det här uppmärksammas för nu kanske tjuvarna förstår att de bör passa sig för att komma till den här byn, säger Jimmy Kihlström.

Mer läsning

Annons