Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten upphäver utvisning och fängelsestraff

Det omtalade misshandelsfallet i Horndal i oktober har tagit en ny vändning.
Svea hovrätt upphäver nämligen den fängelsedom på 1,5 år och utvisning för grov misshandel som en 26-årig man dömdes till av Falu tingsrätt.

Annons

Svea hovrätt bedömer fallet helt annorlunda och upphäver domen för grov misshandel som 26-åringen i Horndal dömdes till av Falu tingsrätt.

Det var ett bråk i en tvättstuga i Horndal i höstas som slutade med att en 34-årig man knivskars.

26-åringen hade begärt att ytterligare ett vittne skulle höras i hovrätten. Det är en man som delade lägenhet med den åtalade och som också bevittnade bråket mellan de två männen i tvättstugan, som ska ha handlat om tvättider och liknande.

En kniv var inblandad och ett rättsintyg har visat att 34-åringen har fått skador efter att ha försökt värja sig.

34-åringen har i tingsrätten berättat hur han attackerades av den yngre mannen som då var knivbeväpnad. I samband med det fick han de knivskador på händerna som framgår av rättsintyget. Den yngre mannen berättade i tingsrätten hur han blev attackerad av den äldre mannen som bar kniven.

I hovrätten tog historien

ytterligare en ny vändning när det nya vittnet sa att den yngre mannen inte gick upp och bytte kläder och sedan kom ned till tvättstugan igen, som tidigare sagts, samt att det var 34-åringen som var den mest aggressiva.

Tingsrätten kunde konstatera att de två inblandade personernas historier skiljde sig helt åt och att det var uppenbart att någon av dem talade osanning på avgörande punkter.

Rättsintyget stödde 34-åringens version av händelseförloppet, men även 26-åringen hade skador som kunde tyda på att också han hade blivit angripen med kniv.

Ett tidigare hört vittne

i målet hade fått avgörande betydelse för Falu tingsrätts bedömning av skuldfrågan.

Det vittnet bedömdes som mycket trovärdigt och det han hade att berätta motsade kraftfullt 26-åringens version av händelseförloppet.

Förutom det nya vittnet var utredningen i hovrätten densamma som i tingsrätten och hovrätten menade också att det var uppenbart att någon av de inblandade personerna talade osanning.

Men hovrätten menar också att den rättsmedicinska undersökningen av den yngre mannen ger stöd åt dennes historia.

Båda vittnena har sagt att det var 34-åringen som var den mest aggressiva och skrek fula ord efter den yngre mannen.

Hovrätten anser därför att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 26-åringen har gjort sig skyldig till den gärning som åklagaren påstår i sitt åtal, grov misshandel, och därför blir han enligt hovrätten frikänd.

Mer läsning

Annons