Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Horndalsbo får djurförbud

En 57-årig man från Horndal har blivit belagd med djurförbud. Vid flera besök har Länsstyrelsens kontrollanter upptäckt en stor misär bland nötkreaturen i hans ladugård.

Annons

Det var i oktober 2011 som Länsstyrelsen först upptäckte missförhållandena hos mannens djur. Då konstaterades det bland annat att en ligghall hade rasat, att det fanns många magra djur och ungdjur i för små utrymmen.

Mannen uppgav då att han hade för avsikt att åtgärda bristerna snarast.

Men vid en kontroll i april i år framkom det att bristerna var ännu större än vid tidigare besök. Länsveterinären kostanterade att ”djuren hade utsatts för otillbörigt lidande”.

Djuren var smutstiga, hårlösa, hade inte fått tillträckligt med mat och vatten, ingen behandling mot ohyra och flera av djuren var uppbundna. Bland annat var en kviga uppbunden så att hon inte kunde hjälpa sin kalv som låg i en ränna full av gödsel. Även kalvar som ska vara lösgående har stått fastbundna.

Mannen har inte heller haft koll på när kvigorna skulle kalva eller haft tillsyn när de väl gjort det. Flera av djuren hade förvuxna och dåliga klövar som inte åtgärdats, ett av djuren ville inte ens stå upp frivilligt. I och utanför ladugården har det funnits skaderisker i form av vassa pinnar och i den djupa gödselrännan, som inte varit övertäckt.

I ladugården fanns totalt cirka 45 djur, varav sju-åtta var kalvar. De hade dåligt med foder och på foderbordet fanns gödsel från andra kalvar. Några av djuren var även missväxta, med ett för stort huvud i jämförelse med kroppen. 13 av 43 djur var magra eller mycket magra.

Vid ett återbesök i maj stod det återigen klart att bristerna inte hade fixats. Därför finns det nu bara en åtgärd för Länsstyrelsen i Dalarna, och det är att belägga mannen med djurförbud. Senast den 31 augusti ska de djur som går löst ha lämnat gården, och från och med i onsdags får mannen inte hålla några nötkreatur uppbundna eller lösgående i sin ladugård.

Mannen i sin tur har sagt att han ska sluta med djur under hösten. Han menar att han under en vinter snålat med fodret för att få det att räcka samt att han rättat sig efter de förelägganden som han fått. Därtill anser han att det vore olyckligt att få djurförbud när han ändå planerat att frivilligt lägga ner verksamheten.

Annons