Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ska täcka hela Gula villan med garn

Först tyckte hon att Avesta var för litet. Sen blev hon kär i staden. Nu ska en hel byggnad bli invirad med Oleks konst.

Annons

Ett berg av rosa garnnystan täcker en betydande yta i ett av Gula villans rum i centrala Avesta. I ett annat rum sitter en grupp kvinnor av olika nationaliteter och virkar finmönstrade stycken som ska täcka byggnadens väggar. Integration är en del i projektet.

Hjärnan bakom konstverket är Olek, världskonstnär enligt kommunens kulturansvariga. Enligt Olek själv har deras envishet fört henne hit.

Läs mer: Bildextra: Fullt hus när Avesta Art hade vernissage.

– Först sa jag nej när jag blev bjuden. Jag tyckte att det var en för liten stad. Jag ville göra stora projekt i stora städer. Men så sa de att jag bara behövde komma hit på ett besök först och när jag kom visade de allt. Jag blev kär i stan. Jag såg möjligheterna och luften är så ren.

Läs mer: Här är konstnärerna på årets Avesta Art.

På plats under måndagen då virkningen börjat finns även kommunalrådet Lars Isacsson (s) och fastighetsägaren Stefan Sundh.

–Det känns jättespännande. Ett stort tack till Olek som väljer att sätta Avesta på kartan, säger Lars Isacsson.

Läs också: Årets utställning mer politisk än tidigare.

När Stefan Sundh först fick höra om projektet tyckte han att det verkade helgalet. Men när han förstod Oleks kaliber ändrade han inställning.

–Jag förstod att det här var en jättegrej som skulle kunna placera Avesta på världskartan i kultur och konstsammanhang.