Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon kollar att köken är rena och fräscha

Under året har miljöenheten planerat 283 livsmedelskontroller i tre kommuner. Det handlar om skolkök, gruppbostäder, restauranger men även livsmedelsbutiker. Just nu har endast fyra platser gått igenom kontrollen med godkänt i Avesta kommun.

Annons
Miljöinspektören Sara Skur visar hur ATP-mätaren fungerar. På 15 sekunder får hon ett snabbt resultat på hur många biologiska aktiviteter det finns på en yta. Det rör sig om mögel, livsmedelsrester och jäst. Foto: Elin Rantakokko

Men miljöinspektören Sara Skur ger lugnade besked.

– Är det allvarliga brister det handlar om som är en hälsorisk då stänger vi ner köket med en gång. Oftast handlar det om brister i egenkontrollen, berättar hon.

Fem personer arbetar med livsmedelskontroller, i Fagersta, Norberg och Avesta kommun. Varje kontroll är oanmäld och tar ungefär en timma.

– Vi kollar alltid temperatur och rengöring.

Och resultaten kommer snabbt. Med sig har kontrollanterna temperaturmätare men även en ATP-mätare som mäter all biologisk aktivitet.

– Vi kan ta ett litet prov på en tallrik eller liknande för att se hur bra rengjord den är, på 15 sekunder får vi ett svar. Det brukar vara några nervösa sekunder, säger hon och ler.

Läs mer i onsdagens AT.

Mer läsning

Annons