Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Höj statusen på vårdyrket"

Lena Olsson, V, reser just nu runt i länet för att erbjuda lösningar på problemen inom äldrevården.
På Balders serviceboende talande hon främst inför redan frälsta men under några tillfällen hettade det till.
– Jag har hört detta i 20 år och ingenting har hänt, skanderade en ur personalen.

Annons
Lena Olsson, th, och Vänsterpartiet vill bland annat införa ett slags lärlingssystem där unga lär sig yrket av de äldre. Isa-Susanne Kenving, tv.

Lena Olssons budskap under torsdagens presskonferens var att statusen på vårdyrket måste höjas. Medicinen för detta är höjda löner, mindre arbetsbelastning och mer utbildning. Hela kostnaden ska tas genom skattehöjningar.

– Med 52 000 kronor i arvode har jag fått 2 000 kronor mer genom skattesänkningar. Behövde jag det?, frågar hon retoriskt.

– Äldreomsorgen ska inte drivas av privata intressen och Vänsterpartiet kommer bara att samarbeta med partier som vill skotta igen klyftorna, fortsatte hon inför en nöjd publik.

I skriften ”Släpp ut mormor” har vänsterpartiet tittat på om de äldre erbjuds utevistelse och egentid med personalen varje dag.

Man har även granskat antalet privata äldreboenden i de olika kommunerna samt mätt hur nöjda de boende är. Avesta kommun klarar sig bra både gällande utetid och tid med personalen.

När man tittar på hur nöjda de boende är ser det dock annorlunda ut. Avesta hamnar under det uppmätta medelvärdet – trots att kommunen inte har något privat serviceboende.

Lena Olsson hävdar ändå att det finns en koppling mellan privat äldrevård och sämre service.

De boende på Balders serviceboende är överlag nöjda med vården. Bland personalen finns dock en oro över fler neddragningar och den ytterligare stress som detta skulle innebära. Man är överens med Lena Olsson om att vårdens status måste höjas.

– Få in männen i yrket, hörs en röst från publiken.

– Då höjs statusen direkt.

Mer läsning

Annons