Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt nätpris i Avesta

För varje kilowattimme el betalar Avestaborna i snitt sju öre mer än övriga länsbor. Det beror på att här är det Vattenfall som äger elnätet.

Annons
Före detta Avesta Energi. Kommunens energibolag såldes på 90-talet till Stockholms Energi. I dag ägs elnätet av Vattenfall Eldistribution AB, som är bland de dyraste nätbolagen i regionen.

Vinnare är kommuner med egna energibolag, och dit hör de flesta i Dalarna. Förlorare är de som är hänvisade till statliga Vattenfall. Avesta förlorar många tusen kronor i höga nätavgifter.

I Avesta är nätavgiften 55 öre per kilowattimme, medan de som bor i Borlänge betalar nästan hälften så mycket till sitt eget kommunägda energibolag.

Det visar den årliga Nils Holgersson-undersökningen, gjord av HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna i Sverige.

Här kan man se vad som händer med kostnaderna om en fastighet flyttar mellan kommunerna.

I årets undersökning har man valt att jämföra elnätsavgifterna. Fastigheten i exemplet är en flerfamiljsfastighet på 15 lägenheter.

Undersökningen visar att Dalarna har lägre elnätsavgifter än riket i övrigt, i snitt 47,9 öre per kWh. Genomsnittet i landet ligger på 48,9 öre per kWh.

Men två kommuner sticker ut från alla andra, Avesta och Vansbro.

Läs mer i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons