Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärtvård i Avesta ska graderas upp

Avesta lasarett får ett lågt betyg i ett nytt kvalitetsindex för hjärtsjukvård. Det som saknas är kvalitetssäkrad eftervård, och den ska nu förbättras.

Annons

Avesta lasaretts medicinklinik placerar sig på åttonde plats från slutet i årets kvalitetsindex för hjärtsjukvård vid olika sjukhus i landet som Hjärt-lungfonden genomför varje år.

Nytt för i år är att indexet väger in hela kedjan från akut ingripande vid hjärtinfarkt till den  eftervård som behövs för att förhindra återinsjuknande i hjärtinfarkt.

Avesta lasarett hävdar sig väl i de delar av indexet som handlar om akut omhändertagande  och om att yngre och äldre hjärtpatienter får genomgå kranskärlsröntgen.

Det är eftervården på Avesta lasaretts medicinklinik som inte klarar riktlinjerna för i hjärtsjukvården. Det gäller till exempel uppgifter på hur många patienter som genomgår uppföljning efter 12-14 månader, andel rökare som slutat efter 12-14 månader, andel som deltagit i fysiskt träningsprogram efter infarkt. Sådana delar som ingår i de nationella riktlinjerna för eftervård av hjärtinfarktpatienter.

Avesta lasarett kommer nu att lägga om uppföljningen efter infarkt. Det uppger verksamhetschef Marie-Louise Albertsson vid medicinkliniken. Eftervården ska följa de nationella riktlinjer som mäts i kvalitetsindexet.

–Vi ska bygga upp en god kvalitet i eftervården, försäkrar hon.

Registret startar i höst och just nu pågår ett arbete för att planera införandet.

Konkret är det hjärtsviktsmottagningen som kommer att uppgraderas. Den kommer att få ett vidare uppdrag riktad mot sekundärprevention, alltså eftervård vid infarkt.

Uppföljningen kommer framför allt att göras av sjuksköterskor i samarbete med läkare.

– Vi kommer att jobba med patientutbildningar, hjälpa till med rökavvänjning, fysiska träningsprogram bland annat, säger Marie-Louise Albertsson

En vårdkedja  finns för ballongsprängning, PCI, vid hjärtinfarkt  i samarbete med Falu lasaretts medicinklinik. Den får högt betyg i indexet.

Hjärt- och lungsjukas förbund uttrycker en oro i rapporten över att urvalet för PCI bestäms av postnummer och ålder på många håll i landet.

– Den oron är inte befogad här. Ålder är inget kriterie för att få PCI. Det är andra saker man följer, till exempel andra sjukdomar, säger Marie-Louise Albertsson.

Annons