Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Herve utvisas i morgon

I måndags demonstrerade tvåhundra personer som känner Herve, för att han skulle slippa bli utvisad. I morgon åker han ut ur landet trots protester från flera håll.

Annons

Lars Isacsson tillsammans med Mikael Westberg, Ingemar Gustafsson, Susanne Berger, från Socialdemokraterna, och Wojciech Nedzewicz, MP, har som enskilda folkvalda politiker skrivit en protest mot utlämnandet.

Skolan och Syo-konsulenten har även de visat sitt missnöje mot behandlingen av Herve Gauthier Bingis. Och hans vänner har gjort allt de kan.

Under gårdagen satt Herve inlåst i Stockholm och hans advokat Tryggve Emstedt försökte förtvivlat få honom att stanna i landet. Emstedt tycker att Migrationsverket och polisen agerande är under all kritik.

–Det är förbannat illa skött av polis och Migrationsverket. De kunde försökt få till en bättre lösning, säger Tryggve Emstedt.

AT fick i torsdags eftermiddag tag på Herve som kommenterar utvisningsbeslutet. Efter att han och advokaten överklagat beslutet fick han när AT talade med honom domen.

Vad händer när du kommer till Kongo?– Jag har igenstans att ta vägen. Jag vet inte alls än vad som kommer hända där. Polisen kör bara dit mig och lämnar mig på planet.

Vet du hur du ska komma tillbaka?– Jag vill men vet inte hur jag ska göra det. Jag har inga släktingar kvar i Sverige eller i Kongo.

Hur känns det nu?– Det känns som om de bara gör saker på rutin och inte tittar på omständigheterna. Det känns inte bra såklart. Samma regering som har makten och oroligheterna som gjorde att jag flyttade från Kongo är kvar.

Vad gör du när du landar i Kongo?– Kongo är farligt för mig, så jag ska försöka lämna landet direkt efter jag har landat.

Finns det någonting annat du vill ha sagt?– Sverige är mänskliga rättigheternas land, folk kan behandlas som människor och inte som djur. Det här ska inte behöva hända någon annan efter mig.

Mer läsning

Annons